GONG osuđuje nepravilnosti u predizbornoj kampanji

16. svibnja 2009.

GONG osuđuje zastrašivanja birača, pokušaje kupovine glasova, zlouporabu lokalnih resursa, ometanja tuđe kampanje te zlouporabu djece u svrhu kampanje. Navedene nepravilnosti prijavljene su GONG-u ili objavljene u medijima u posljednjih nekoliko tjedana, a neke od njih predstavljaju i kaznena djela.

GONG osuđuje zastrašivanja birača, pokušaje kupovine glasova, zlouporabu lokalnih resursa, ometanja tuđe kampanje te zlouporabu djece u svrhu kampanje.

Navedene nepravilnosti prijavljene su GONG-u ili objavljene u medijima u posljednjih nekoliko tjedana, a neke od njih predstavljaju i kaznena djela.

Primjerice, utjecaj na birača da glasuje za ili protiv određenog kandidata ili pokušaj saznavanja kako je drugi birač glasovao kažnjava se kaznom zatvora do 1 godine.

Zlouporaba lokalnih resursa, poput primjerice korištenja službenih prostorija, automobila, komunalnih službi ili sredstava proračuna u svrhu kampanje, protivno je Zakonu o financiranju političkih stranaka, nezavisnih lista i kandidata.

Popis svih nepravilnosti o kojima GONG ima saznanja, možete pronaći ovdje.

Još jednom pozivamo sve sudionike na izborima na poštivanje zakona i propisane procedure te na ponašanje primjereno demokratskim izborima.

Dodatno, objavljujemo i saznanja o kršenju izborne šutnje, 16. svibnja 2009. do 19 sati:
 Kršenja izborne šutnje

chevron-right