Udruge traže izmjene Ustava o zastupničkom imunitetu

13. svibnja 2009.

Nevladine udruge Documenta, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava i Građanski odbor za ljudska prava zatražile su danas od Hrvatskoga sabora da pokrene postupak izmjena dijela Ustava koji regulira zastupnički imunitet jer mandat u Saboru ne bi smio biti zaštita za počinjena kaznena djela.

ZAGREB, 12. svibnja 2009. (Hina) - Nevladine udruge Documenta, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava i Građanski odbor za ljudska prava zatražile su danas od Hrvatskoga sabora da pokrene postupak izmjena dijela Ustava koji regulira zastupnički imunitet jer mandat u Saboru ne bi smio biti zaštita za počinjena kaznena djela.

Ocjenjujući zakašnjelom jučerašnju odluku Mandatno-imunitetnog povjerenstva o pritvaranju okrivljenoga Branimira Glavaša, udruge su pozvale Sabor da razmotri mogućnost da se ispriča javnosti, posebice obiteljima civilnih žrtava ratnih zločina u Osijeku "zbog posljedica odluke o obustavi pritvora" iz siječnja 2008.

U otvorenom pismu udruge navode da Sabor mora preuzeti odgovornost za pokretanje postupka izmjene Ustava koji regulira zastupnički imunitet jer imunitet služi zastupniku da slobodno obavlja dužnost, a ne da ga štiti od počinjenih kaznenih djela.

Drže da se regulativa zastupničkog imuniteta može izmijeniti tako da suglasnost Sabora za oduzimanje imuniteta bude potrebna samo kad je riječ o djelima počinjenim prilikom obavljanja zastupničke dužnosti ili da se sa Sabora na Ustavni sud prenese ovlast za odlučivanje o mogućem pokretanju kaznenog postupka i pritvoru protiv zastupnika.

Udruge ocjenjuju da Sabor, iako je to njegova temeljna zadaća, nije učinio dovoljno na afirmaciji vladavine prava, nego je lani u siječnju izravno intervenirao u prvostupanjski postupak protiv zastupnika prvookrivljenoga za ratni zločin umjesto da je odluku o određivanju pritvora prepustio pravosuđu.

chevron-right