ŠTO GRAĐANI MISLE O ZAKONU O IGRALIŠTIMA ZA GOLF?

17. travnja 2009.

GONG, Transparency International Hrvatska TIH, Zelena akcija i Zelena Istra pozivaju Vas na konferenciju za medije pod naslovom: Što građani Hrvatske misle o Zakonu o igralištima za golf

Medijima

Zagreb, 20. travnja 2009.

GONG, Transparency International Hrvatska i Zelena akcija: Što građani Hrvatske misle o Zakonu o igralištima za golf

Građani Republike Hrvatske su protiv izvlaštenja privatnih vlasnika i prodaje javnog zemljišta izravnom pogodbom za potrebe gradnje golf terena i ne smatraju golf strateški važnim, pokazalo je istraživanje koje je na reprezentativnom uzorku od 1.000 ispitanika proveo GfK centar za istraživanje tržišta. Nešto više od trećine (37 posto) građana je upoznato bar djelomično sa Zakonom o golf igralištima, o njemu je nešto čulo 34 posto građana, a potpuna novost je bio za njih 29 posto.

Za 29 posto građana je potpuno neprihvatljivo izvlaštenje vlasnika zemlje za gradnju bolnica, autocesta ili škola, za 23 posto uglavnom nije prihvatljivo, za 31 posto je uglavnom prihvatljivo, a za 11 posto je u potpunosti prihvatljivo. Međutim, izvlaštenje za gradnju golf igrališta ili hotela je potpuno prihvatljivo za svega 1 posto građana, za 8 posto je uglavnom prihvatljivo, a neprihvatljivo je za 84 posto građana, od čega je za gotovo dvije trećine (63 posto) potpuno neprihvatljivo. Što se tiče mogućnosti prodaje zemljišta tijela javne vlasti bez javnog natječaja, što predviđa Zakon o golf igralištima, potpuno je neprihvatljivo za čak 70 posto građana, a njih još 19 posto to smatra uglavnom prihvatljivim. Svega četiri posto građana smatra prodaju javnog zemljišta bez javnog natječaja prihvatljivim, od čega jedan posto to ocjenjuje prihvatljivim u potpunosti. Više od polovice građana, čak 57 posto, smatra da razvoj golfa uopće ne predstavlja strateški interes Republike Hrvatske, 24 posto smatra da je to uglavnom točno, a svega devet posto se slaže da je razvoj golfa naš strateški interes (jedan posto u potpunosti).

A koliko golf strateški bitnim smatra hrvatska Vlada najbolje ilustrira podatak da još uvijek nije donesena uredba kojom se „uređuju minimalni standardi, sadržaji i uvjeti za golf igralište... i druga važna pitanja koja se odnose na realizaciju projekata izgradnje i gospodarskog korištenja golf igrališta na zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske“. Naime, Vlada je prema samom Zakonu o golf igralištima trebala donijeti uredbu trideset dana nakon stupanja na snagu Zakona, dakle najkasnije 31. siječnja, što znači da je prekršila vlastiti zakon.

Udruge su najavile daljnje akcije pa će tako Dan planete Zemlje 22.04. posvetiti upravo Ukidanju Zakona o golf igralištima uz poruku „Zaustavimo otimačinu šuma i polja“, a aktivnosti će se održati paralelno u Dubrovniku, Puli, Splitu i Zagrebu.

Zagrepčane pozivamo da u subotu 25.04.2009. dođu na Zrinjevac od 9.00 do 15.00 sati, gdje će se uz već tradicionalni eko-plac moći poslati protestni e-mail za zahtjevom za ukidanje Zakona o igralištima za golf, te će se skupljati poruke na veliku razglednicu – pozdrav sa zadnje rupe.

Prezentacija istraživanja (306 KB)

U ime GONG-a, Zelene akcije, Zelene Istre i TIH-a
Zorislav Antun Petrović

chevron-right