Na stranici www.izbori.hr svi podaci o lokalnim izborima

24. ožujka 2009.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) danas je izvijestilo da se na njegovoj novoj internetskoj stranici (www.izbori.hr) mogu naći svi podaci vezani uz predstojeće lokalne izbore, te najavljuje kako će birači na vrijeme biti informirani o svim detaljima provedbe izbora.

ZAGREB, 23. ožujka 2009. (Hina) - Državno izborno povjerenstvo (DIP) danas je izvijestilo da se na njegovoj novoj internetskoj stranici (www.izbori.hr) mogu naći svi podaci vezani uz predstojeće lokalne izbore, te najavljuje kako će birači na vrijeme biti informirani o svim detaljima provedbe izbora.

DIP u priopćenju navodi kako je, radi lakšeg pristupa informacijama vezanim uz izbore za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i regionalne samouprave te neposredne izbore za općinske načelnike, gradonačelnike i župane, izradilo "Upute sudionicima lokalnih izbora 2009.", koje se također mogu naći na internetskim stranicama.

Tamo su mogu pronaći i općeniti podaci o DIP-u, njegovom sastavu i djelokrugu rada, o prethodnim provedenim izborima zajedno sa svim izbornim zakonima (za parlamentarne, predsjedničke, lokalne i izbore za predstavnike nacionalnih manjina te za referendum), podaci o pristupu informacijama te o međunarodnoj suradnji.

Vezano uz servisne poveznice za provođenje izbora na DIP-ovim internetskim stranicama navedeni su i podaci koji se odnose na "Provjeru biračkih popisa" i "Registar političkih stranaka".

U dijelu koji se odnosi na "Izbornu enciklopediju" prikazana je baza podataka s uvidom u materijale, radove i podatke koji iz raznih aspekata obrađuju temu izbora, za zamišljena je kao izvor podataka i temelj za istraživački rad.

Hrvatski će birači na vrijeme biti informirani o svim detaljima provedbe predstojećih lokalnih izbora, poglavito o ostvarivanju biračkog prava, načinu glasovanja te zaštiti prava u izbornom postupku putem medija, internetskim stranicama DIP-a te drugim odgovarajućim načinima, a u skladu s DIP-ovim procjenama o optimalnim rokovima informiranja i u okviru raspoloživih proračuskih sredstava za pojedine svrhe (letci, oglasi, spotovi, itd), zaključuje DIP u priopćenju.

chevron-right