Izbor sudaca u Ustavni sud treba biti transparentan, a saslušanja kandidata kvalitetna i javna

U nekoliko proteklih ciklusa izbora sudaca Ustavnog suda, javnost je bila zatečena brzinom samog procesa, nepoštivanjem osnovnih kriterija pri izboru sudaca Ustavnog suda te nevjerodostojnom dokumentacijom kandidata što je dovelo pod sumnju sam proces, ali i neovisnost Ustavnoga suda.

Priopćenje za medije
U Zagrebu, 20. ožujka 2009.

U nekoliko proteklih ciklusa izbora sudaca Ustavnog suda, javnost je bila zatečena brzinom samog procesa, nepoštivanjem osnovnih kriterija pri izboru sudaca Ustavnog suda te nevjerodostojnom dokumentacijom kandidata što je dovelo pod sumnju sam proces, ali i neovisnost Ustavnoga suda.

U strelovitoj brzini kojom su se odvijali izbori sudaca izgubila se transparentnost procesa, a javnost nije imala dovoljno vremena primjereno upoznati kandidate za suce Ustavnog suda i o njima raspravljati.

Ovom prilikom, kad Hrvatski sabor bira 3 nova suca Ustavnog suda, od Hrvatskoga sabora i zastupnika tražimo punu transparentnost procesa, poštivanje propisanih kriterija pri izboru sudaca te kvalitetna javna saslušanja kandidata, a sve u cilju javnog interesa – izbora najboljih kandidata i vraćanja povjerenja javnosti u proceduru izbora, u Hrvatski sabor te u sam Ustavni sud, a što je ozbiljno narušeno prethodnim izborom.

Suci ne bi trebali biti izabrani „preko noći“, a javnosti se treba ostaviti dovoljno vremena da upozna kandidate i o njima raspravlja.

Kako Ustavni sud predstavlja svojevrsnog čuvara Ustava i demokratskog poretka, a suci toga Suda trebaju biti stručne i moralne vertikale, s punim osobnim i profesionalnim integritetom, takav treba biti i njihov izbor.

GONG i Transparency International HrvatskaGONG: ustavni suci ne smiju biti birani “preko noći”

ZAGREB, 20. ožujka 2009. (Hina) – Udruga GONG osvrnula se u današnjem priopćenju na izbor sudaca Ustavnog suda ističući da oni ne bi smjeli biti birani “preko noći” te da bi javnosti trebalo ostaviti dovoljno vremena da upozna kandidate i o njima raspravlja.

“Ovom prilikom, kad Hrvatski sabor bira tri nova suca Ustavnog suda, od Hrvatskoga sabora i zastupnika tražimo punu transparentnost procesa, poštivanje propisanih kriterija pri izboru sudaca te kvalitetna javna saslušanja kandidata, a sve u cilju javnog interesa – izbora najboljih kandidata i vraćanja povjerenja javnosti u proceduru izbora, u Hrvatski sabor te u sam Ustavni sud, a što je ozbiljno narušeno prethodnim izborom”, ističu u GONG-u.

Dodaju da je u nekoliko proteklih ciklusa izbora ustavnih sudaca javnost je bila zatečena brzinom samog procesa, nepoštivanjem osnovnih kriterija pri izboru te nevjerodostojnom dokumentacijom kandidata što je, smatraju, dovelo pod sumnju sam proces, ali i neovisnost Ustavnoga suda.

“U strelovitoj brzini kojom su se odvijali izbori sudaca izgubila se transparentnost procesa, a javnost nije imala dovoljno vremena primjereno upoznati kandidate za suce Ustavnog suda i o njima raspravljati. Kako Ustavni sud predstavlja svojevrsnog čuvara Ustava i demokratskog poretka, a suci toga suda trebaju biti stručne i moralne vertikale, s punim osobnim i profesionalnim integritetom, takav treba biti i njihov izbor”, kažu u GONG-u.

Hina

Leave a Comment!