Zbog pristupa informacijama HRT treba uvrstiti u tijela javne vlasti

27. siječnja 2009.

GONG i Transparency International Hrvatska (TIH) apeliraju na Vladu Republike Hrvatske da Hrvatsku radio televiziju vrati na popis tijela javne vlasti koja su dužna omogućiti pristup informacijama i na taj način pridonese transparentnosti predstojećih izbora.

GONG i Transparency International Hrvatska (TIH) apeliraju na Vladu Republike Hrvatske da Hrvatsku radio televiziju vrati na popis tijela javne vlasti koja su dužna omogućiti pristup informacijama i na taj način pridonese transparentnosti predstojećih izbora. Integritet i transparentnost izbornog procesa ne postoje ukoliko se ne postuju pravila financiranja kampanje. Javna televizija koja se financira sredstvima prikupljenima od građana, dužna je svakom građaninu omogućiti uvid u podatke od javnog interesa, a financiranje izborne kampanje to svakako jest.

Prema Zakonu o pravu na pristup informacijam Vlada Republike Hrvatske je dužna do kraja siječnja usvojiti novi Popis tijela javne vlasti za tekuću godinu, od kojih građani mogu dobiti informacije u roku od 15 dana. Uvrštavanje Hrvatske radio televizije na popis tijela javne vlasti olakšat će objavljivanje podataka o troškovima kampanja te time povećati transparentnost njihova financiranja i smanjiti prostor za korupciju te nagađanja oko visine troškova koje će pojedini kandidati i stranke ostvariti na najvažnijem elektronskom mediju u zemlji.

Objavljivanje ovih podataka u interesu je ne samo svih stranaka, neovisnih kandidata i samog HRT-a, već i svih građana Republike Hrvatske te doprinosi daljnjem razvoju demokracije. Sakrivanjem ovih podataka, u javnosti se može stvoriti dojam da se u predizbornoj kampanji činilo nešto protuzakonito i time dovesti u pitanje integritet izbornog procesa, odnosno zakonitost rada najjače javne medijske kuće u Hrvatskoj.

GONG i TIH također apeliraju na sve neovisne kandidate i političke stranke koje će sudjelovati na lokalnim izborima u svibnju da i same objelodane financijske izvještaje prije i nakon izbora, tj. da objave koliki su bili troškovi njihove predizborne promidžbe. Na taj način će se ukloniti i najmanji trag sumnje u način financiranja njihovih kampanja te će biti napravljen važan korak u uspostavi povjerenja između političara i građana.

GONG i TIH

chevron-right