TIH, GONG, Zelena akcija i Zelena Istra za ocjenu ustavnosti Zakona o igralištima za golf

23. siječnja 2009.

Transparency International Hrvatska (TIH), GONG, Zelena akcija i Zelena Istra na današnjoj su konferenciji za novinare najavili da će do kraja siječnja podnijeti prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o igralištima za golf, a koji je na snagu stupio 1. siječnja 2009. godine.

ZAGREB, 23. siječnja 2009. (Hina) - Transparency International Hrvatska (TIH), GONG, Zelena akcija i Zelena Istra na današnjoj su konferenciji za novinare najavili da će do kraja siječnja podnijeti prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o igralištima za golf, a koji je na snagu stupio 1. siječnja 2009. godine.

Udruge su pozvale građane da im se jave ako su izravno pogođeni tim zakonom, a sve ostale da se učlane u 'facebook grupu' pod nazivom 'Zahtijevamo ukidanje Zakona o igralištima za golf!' koja trenutačno ima više od 1200 članova.

Građani su pozvani i da s internetske stranice Zelene akcije pošalju automatsku poštu svim klubovima zastupnika u Hrvatskome saboru, Vladi i Ministarstvu turizma sa zahtjevom da se ukine taj Zakon.

Predsjednik TIH-a Zorislav Antun Petrović rekao je da Zakon o igralištima za golf ugrožava temeljne postulate demokracije, dodajući kako je iznimno štetan za okoliš te otvara mogućnost neslućenoj korupciji. Osim toga, krši i veći broj odredaba hrvatskog Ustava.

"Ako Ustavni sud ne poništi taj zakon, nadamo se da će zakonodavac biti ljubazan donijeti zakon o golf-opremi i zakon o nosačima palice", rekao je, dodajući da je Hrvatska jedina zemlja na svijetu koja ima Zakon o golf-igralištima.

Napomenuo je da su te udruge sastavile pravni tim, koji su uz članove Zelene akcije i GONG-a činili i profesori s katedre Upravnog prava zagrebačkoga Pravnog fakulteta.

Vanja Škorić iz GONG-a rekla je da je pravni tim nakon detaljne analize utvrdio kako Zakon nije u skladu s najvišim vrednotama ustavnog poretka Republike Hrvatske kao što su nepovredivost vlasništva, jednakost, sloboda i očuvanje prirode i čovjekova okoliša.

Jagoda Munić iz Zelene akcije rekla je da su na području Velike i Male Bune, u blizini Velike Gorice, već registrirani i prvi slučajevi u kojima su građani izravno pogođeni tim zakonom, jer je njihovo poljoprivredno zemljište u prostornim planovima prenamijenjeno u igralište za golf. Istaknula je da se Zelenoj akciji već javila skupina građana s molbom kako ne bi ostali bez zemlje.

chevron-right