PRIOPĆENJE U POVODU PRIOPĆENJA I ODLUKE NARODNIH NOVINA d.d. DA IPAK OMOGUĆE BESPLATAN PRISTUP INTERNETSKOM IZDANJU SLUŽBENOG LISTA RH

07. siječnja 2009.

Zahvaljujemo svim građanima i pravnim osobama koji su, svojim reagiranjima i potpisima na peticiju GONG-a protiv odluke Narodnih novina d.d. o naplati pristupa internetskom izdanju lista "Narodne novine", zajedno s GONG-om i medijima, izvršili javni pritisak na spomenuto poduzeće čiji je dioničar Republika Hrvatska.

Medijima 

Zagreb, 5. rujna 2001.

PRIOPĆENJE U POVODU PRIOPĆENJA I ODLUKE NARODNIH NOVINA d.d. DA IPAK OMOGUĆE BESPLATAN PRISTUP INTERNETSKOM IZDANJU SLUŽBENOG LISTA RH - NOVINE IPAK NARODU!

Zahvaljujemo svim građanima i pravnim osobama koji su, svojim reagiranjima i potpisima na peticiju GONG-a protiv odluke Narodnih novina d.d. o naplati pristupa internetskom izdanju lista "Narodne novine", zajedno s GONG-om i medijima, izvršili javni pritisak na spomenuto poduzeće čiji je dioničar Republika Hrvatska. Ujedno, obavještavamo javnost da će GONG i dalje, u vrlo kratkom roku, održavati web stranice Novine narodu.

Ovim priopćenjem želimo se osvrnuti i na priopćenje Narodnih novina d.d. od 4. rujna 2001.

- Kao građani Republike Hrvatske zahvaljujemo se "na domoljubnom činu koji je trebao pripomoći razvoju gospodarstva i internet tržišta u Republici Hrvatskoj" kad su 1996. Javno poduzeće Narodne novine omogućili besplatno pretraživanje sadržaja službenog lista RH. Smatramo da nije samo pravo, već i obveza države da omogući da što širi krug osoba stvarno sazna sadržaj zakona. To ne znači da postoji apsolutno pravo na besplatan primjerak "Narodnih novina" za svakoga, ali to konceptualno isključuje mogućnost da se objavljivanje zakona tretira kao profitabilna djelatnost za državu.

- Osim toga, prema Zakonu o osnivanju Javnog poduzeća "Narodne novine", dio dobiti Narodnih novina, a najmanje četvrtina, smatralo se prihodom Republike Hrvatske, a za snašanje gubitaka nastalih u poslovanju Javnog poduzeća Narodne novine odgovorna je Republika Hrvatska. Narodne novine su tek krajem 1999. preoblikovane u dioničko društvo, čiji je dioničar - Republika Hrvatska. Podsjetimo Narodne novine da smo Republika Hrvatska zapravo SVI MI, dakle njezini građani i građanke.

- Nadalje, "ova logična, ekonomski opravdana i gospodarski potrebna odluka", kako piše u priopćenju Narodnih novina, itekako je uvažena od strane GONG-a i to zahtjevom da se građanima besplatno omogući pristup službenom listu upravo ovako kako su Narodne novine sada obećale učiniti.

- Naša kvalifikacija da odluka koči razvoj demokracije nije neutemeljena, kako stoji u priopćenju, već vrlo logična i točna. Mi, naime, nismo rekli da odluka koči demokraciju, već njen razvoj, a razvoj se može kočiti ili poticati (ne)uvažavanjem tehničkih dostignuća i stoljeća u kojem živimo.

- GONG nije "zloupotrijebio i otuđio vlasništvo radnika Narodnih novina d.d." jer je vlasnik Narodnih novina d.d. Republika Hrvatska, a to smo – ne zaboravimo – SVI MI. Pravni propisi Republike Hrvatske jesu i vlasništvo građana koji su zaposleni u Narodnim novinama d.d., ali ne samo njih. Je li omogućavanje građanima da imaju besplatan uvid u pravne propise države u kojoj žive - zloupotreba? Građani su donošenje pravnih propisa već platili - porezom.

- A ukoliko smo, kako piše u propćenju Narodnih novina "svojim činom potakli pojedince i udruge na nedopuštene radnje i nepoštivanje pravne države", spremni smo odgovarati.

- Hoće li kriminal rasti ili padati, odnosno hoće li poštivanje pravnih propisa ove zemlje biti veće ili manje ako se građanima omogući pristup pravnim propisima zemlje u kojoj žive, suvišno je komentirati.

Suzana Jašić
Izvršna direktorica GONG-a

chevron-right