PETICIJA ZA PROŠIRIVANJE SADRŽAJA INTERNET IZDANJA NARODNIH NOVINA

07. siječnja 2009.

Nakon prethodnih inicijativa "Novine narodu!" provedenih 2001. i 2002. godine, GONG ovoga puta pokreće akciju vezanu uz objavu sadržaja na Internet izdanju "Narodnih novina".

Medijima
 
Zagreb, 13. travnja 2004. 

PETICIJA ZA PROŠIRIVANJE SADRŽAJA INTERNET IZDANJA NARODNIH NOVINA: "Novine narodu!" - nastavak

Nakon prethodnih inicijativa "Novine narodu!" provedenih 2001. i 2002. godine (https://gong.hr//novine_narodu), GONG ovoga puta pokreće akciju vezanu uz objavu sadržaja na Internet izdanju "Narodnih novina".

Naime, GONG svakodnevno prima upite i primjedbe građana koje se odnose na razliku u sadržaju tiskanog izdanja Službenog lista Republike Hrvatske i Internet izdanja Službenog lista na stranici www.nn.hr.
 
Ponukani velikim brojem primjedbi, poslali smo upit Nakladničkoj djelatnosti Narodnih novina d.d. s ciljem dobivanja odgovora na pitanje zbog čega dolje navedeni sadržaj više nije dostupan u Internet izdanju "Narodnih novina" na koji se plaća pretplata:
- objave javnih natječaja za dodjelu koncesija,
- objave javnih rasprava,
- objave natječaja za davanje u zakup poslovnih prostora i prodaju nekretnina te javno prikupljanje ponuda,
- objave natječaja za prijam državnih službenika i namještenika,
- obavijesti trgovačkih društava,
- obavijesti o poništenju isprava,
- obavijesti o likvidacijama tj. pozivi vjerovnicima da prijave svoja potraživanja te imenovanja likvidatora,
- obavijesti o stečajevima,
- sudski i javnobilježnički oglasi te
- objave upisa osnivanja i promjena u sudski registar.

U odgovoru kojeg smo zaprimili 18. ožujka 2004., objašnjeno je da su troškovi stavljanja navedenog sadržaja na Internet izdanje preveliki i da Narodne novine d.d. nisu u mogućnosti financirati tu aktivnost u okviru sredstava kojima raspolažu.

S obzirom na veliki interes korisnika koji se žele pretplatiti i koristiti navedeni sadržaj na Internet izdanju «Narodnih novina» te na činjenicu da Narodne novine d.d. jedine u Republici Hrvatskoj objavljuju te informacije, smatramo da je u interesu javnosti, pravne sigurnosti građana i transparentnosti rada potrebno postići dogovor oko objavljivanja cjelokupnog sadržaja na Internet izdanju.

Putem ove peticije apeliramo na Nakladništvo Narodnih novina d.d., kao i na Vladu Republike Hrvatske kao jedinog vlasnika Narodnih novina d.d. da se Internet sadržaj "Narodnih novina" proširi s cjelovitim sadržajem tiskanog izdanja.

Pozivamo sve građane da potpišu peticiju na www.gong.hr.

Vanja Škorić
Pravna savjetnica, GONG

chevron-right