NEDOSTUPNOST CJELOVITIH IZBORNIH REZULTATA

07. siječnja 2009.

Već mjesec dana nakon lokalnih izbora GONG, unatoč pokušajima, nije uspio dobiti koncizan i potpun odgovor na pitanje gdje, kako i kada će biti dostupni cjeloviti rezultati lokalnih izbora za sve županije, gradove i općine po biračkim mjestima.

Medijima

Zagreb, 14. lipnja 2005.

NEDOSTUPNOST CJELOVITIH IZBORNIH REZULTATA  - otvoreno pismo Vladi Republike Hrvatske -

Štovani,

kao organizacija koja već 8 godina nadgleda izborne procese u Republici Hrvatskoj, prisiljeni smo upozoriti nadležne institucije i javnost o nemogućnosti dobivanja cjelovitih podataka o rezultatima izbora u Republici Hrvatskoj.

Naime, već mjesec dana nakon lokalnih izbora GONG, unatoč pokušajima, nije uspio dobiti koncizan i potpun odgovor na pitanje gdje, kako i kada će biti dostupni cjeloviti rezultati lokalnih izbora za sve županije, gradove i općine po biračkim mjestima.

Od 2000. godine praksa je da se navedeni rezultati objavljuju na web stranicama Državnog izbornog povjerenstva (DIP) te u obliku CD-a (po biračkim mjestima) produciranog od strane DIP-a, kao što to rade ostale demokratske države. Međutim, DIP, osim što prema zakonu nije nadležan za objavu rezultata lokalnih izbora, nije ni zaprimio sredstva od Vlade Republike Hrvatske da mimo svojih zakonskih obveza producira navedene cjelovite rezultate izbora.

S obzirom da nam nekoliko institucija, kao ni GZAOP, nisu znali konkretno odgovoriti hoće li, kada i u kojem obliku biti dostupni kompletni rezultati izbora po biračkim mjestima na razini cijele Republike Hrvatske, ovim putem pitamo Vladu Republike Hrvatske koja je i raspisala lokalne izbore:

a) postoji li mjesto / institucija / zavod koji posjeduje sve rezultate lokalnih izbora i koje je;
b) ukoliko ne postoji, kada će se navedeni podaci učiniti javnima i od strane koje institucije?

Naime, osim činjenice da su rezultati izbora po biračkim mjestima u vlasništvu svih građana Republike Hrvatske, bez njihova javnog objavljivanja nemoguće je provesti sustavne postizborne analize, kako organizacijama koje prate izborni proces, tako i stručnim analitičarima, medijima i političkim strankama, pa i samim kandidatima na izborima. Smatramo da bi neobjavljivanje cjelovitih rezultata lokalnih izbora predstavljalo značajan korak unatrag u transparentnosti izbornog procesa.

Unaprijed zahvaljujemo na pismenom očitovanju u zakonskom roku i upućujemo srdačne pozdrave.

Suzana Jašić
Predsjednica GONG-a 

chevron-right