KONFERENCIJA ZA NOVINARE GONG-a POVODOM IZBORA 15. VELJAČE

07. siječnja 2009.

GONG je započeo s provođenjem edukativne kampanje s ciljem podizanja razine znanja i razumijevanja nadolazećih izbora od strane svih građana Republike Hrvatske, a posebice birača-pripadnika nacionalnih manjina.

Medijima

Zagreb, 5. veljače 2004.


KONFERENCIJA ZA NOVINARE GONG-a POVODOM IZBORA 15. VELJAČE

O izborima

U Hrvatskoj će se 15. veljače održati ponovljeni i dopunski izbori za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina te dopunski izbori za predstavnike nacionalnih manjina i hrvatskog naroda u općinskim i gradskim vijećima te županijskim skupštinama.

Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina (NN155/02), pripadnicima nacionalnih manjina jamči se pravo na izbor svojih predstavnika i vijeća, koja će promicati i štititi njihove interese na lokalnom nivou te sudjelovati u radu Savjeta za nacionalne manjine pri Vladi Republike Hrvatske. Kako na izborima u svibnju 2003. nisu izabrana sva vijeća, odnosno predstavnici nacionalnih manjina, 15. veljače održavaju se ponovljeni i dopunski izbori.

Također, Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina jamči se pravo na predstavnike manjina u Hrvatskom saboru i predstavničkim tijelima lokalne (općine i gradovi) i područne (regionalne) samouprave (županije). Isto pravo na lokalnom nivou jamči se i pripadnicima hrvatskoga naroda tamo gdje nisu u većini. Pojedina vijeća i skupštine izabrane na lokalnim izborima u svibnju 2001. nisu odražavale nacionalni sastav stanovništva na području pojedine općine, grada ili županije te se stoga održavaju dopunski lokalni izbori.

Pravo glasa na ponovljenim i dopunskim izborima za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina imaju birači - pripadnici onih nacionalnih manjina za čija su vijeća i predstavnike izbori raspisani. Birači moraju imati prebivalište u jedinici samouprave (općina, grad, županija) u kojoj se provode izbori. Pravo glasa na dopunskim izborima za predstavnike nacionalnih manjina i hrvatskog naroda u općinskom i gradskim vijećima te županijskim skupštinama imaju birači - pripadnici nacionalnih manjina ili hrvatskog naroda koji imaju pravo na zastupljenost u općini, gradu ili županiji. Ti birači moraju imati prebivalište u jedinici samouprave u kojoj se provode izbori. Izbori za predstavnike u općinskim i gradskim vijećima te županijskim skupštinama održat će se u 19 lokalnih ili regionalnih jedinica za predstavnike Srba i Roma te u 2 jedinice za predstavnike Hrvata koji ne čine većinu u tim jedinicama (općine Šodolovci i Markušica).

Kampanja GONG-a

GONG je započeo s provođenjem edukativne kampanje s ciljem podizanja razine znanja i razumijevanja nadolazećih izbora od strane svih građana Republike Hrvatske, a posebice birača-pripadnika nacionalnih manjina.

Video spot s osnovnim informacijama o izborima započeo se emitirati 4. veljače na HRT-u, OTV-u, NET-u, TV Jadranu i Kanal RI. Kako Hrvatska televizija, tako i sve navedene privatne televizije, spot emitiraju besplatno, čime su ponovo pokazale otvorenost i razumijevanje za kampanje od javnog interesa i svrstali se među najveće donatore ove kampanje. Audio spot se emitira na 20 radio stanica, također od 4. veljače. Oba spota emitirat će se zaključno s 15. veljače. Osim spotova, GONG će u sljedećih deset dana organizirati 20 edukativnih kontakt radio emisija "Građanski sat" na temu nadolazećih izbora, na kojima će gostovati predstavnici izbornih povjerenstava i GONG-a.

Tiskano je i 400.000 primjeraka edukativne brošure koja će biti distribuirana kroz dnevne novine već ovu, ali i sljedeću, subotu. Također, brošuru smo ponudili i udrugama, ali i strankama radi daljnje distribucije među svojim biračima. Svima koji su se javili, brošuru dostavljamo već danas. Nadamo se da će svi sudionici na izborima dati sve od sebe u edukaciji, a naročito motivaciji svojih birača. Također, uz pomoć telefonske linije 060 202020(1,36 kn/min)te web stranice www.izbori-hr.info, GONG će redovito pružati informacije vezane za izbore.

Aktivnosti GONG-a na izborni dan

Na sam izborni dan, 63 mobilne promatračke ekipe GONG-a posjećivat će biračka mjesta te izvještavati o provođenju izbornih propisa i samom izbornom danu. GONG će javnost obavjestiti o tijeku izbornog dana priopćenjima u 11 i 20 sati. Nakon izbora, GONG će detaljnim izvještajem informirati javnost o tijeku izbornog procesa.

Financijska potpora aktivnostima GONG-a

Direktne troškove kampanje (spotovi, medijska kampanja, brošura, distribucija, putni troškovi i sl.) financijski su podržale Delegacija Europske komisije u Hrvatskoj (ASB) s 50.000 eura te Misija OESS-a u Hrvatskoj sa 17.734 eura.

Suzana Jašić
Predsjednica GONG-a

chevron-right