GONG OSUĐUJE VLADIN PRIJEDLOG IZMJENA ZAKONA O JAVNOM OKUPLJANJU

07. siječnja 2009.

Osuđujemo prijedlog Vlade Republike Hrvatske o izmjenama Zakona o javnom okupljanju i podržavamo sindikate koji su javno reagirali protiv navedenih izmjena. U obrazloženju prijedloga izmjena Zakona, Vlada neopravdano tvrdi da je riječ o sigurnosnim razlozima.

Medijima

Zagreb, 7. lipnja 2005.

GONG OSUĐUJE VLADIN PRIJEDLOG IZMJENA ZAKONA O JAVNOM OKUPLJANJU

Osuđujemo prijedlog Vlade Republike Hrvatske o izmjenama Zakona o javnom okupljanju i podržavamo sindikate koji su javno reagirali protiv navedenih izmjena.

U obrazloženju prijedloga izmjena Zakona, Vlada neopravdano tvrdi da je riječ o sigurnosnim razlozima. Na Markovom trgu nije se dogodio niti jedan po sigurnost prijeteći incident, već mirni prosvjedi tijekom kojih građani izražavaju svoje nezadovoljstvo, kao što je i uobičajeno u demokratskim zemljama. Stoga, u ovim izmjenama vidimo tek korak kojim se Vlada dodatno želi izolirati od građana, umjesto da poduzima korake koji bi doveli do što otvorenije komunikacije između građana i predstavnika vlasti.

Smatramo da Zakon o javnom okupljanju treba mijenjati, ali ne na tragu ovog restriktivnog prijedloga, već upravo suprotno, budući da je riječ o propisu čije su odredbe takve da je gotovo i bolje unaprijed odustati od organizacije javnog okupljanja.

Nadamo se da će javnost, kao i sve one stranke te zastupnici u Saboru koji žele daljnju demokratizaciju Hrvatske, ustati protiv ovih izmjena. Vremena za to i nema puno, budući da se, nažalost, kao i u većini drugih slučajeva, i ove izmjene donose po hitnom postupku, čime se zloupotrebljava institut hitne procedure, suprotno Poslovniku Sabora, i što predstavlja jedan od najvećih problema hrvatskog zakonodavstva uopće.

Izvadak iz Poslovnika Hrvatskoga sabora:

Donošenje zakona po hitnom postupku
Članak 159.
Iznimno, zakon se može donijeti po hitnom postupku, samo kada to zahtijevaju interesi obrane i drugi osobito opravdani državni razlozi, odnosno kada je to nužno radi sprječavanja ili otklanjanja većih poremećaja u gospodarstvu.

Predsjednica GONG-a:
Suzana Jašić

chevron-right