GONG ZAPOČINJE KAMPANJU INFORMIRANJA GRAĐANA POVODOM 28. RUJNA, MEĐUNARODNOG DANA PRAVA NA PRISTUP INFORMACIJAMA

06. siječnja 2009.

Međunarodni dan prava na pristup informacijama – „Građani imaju pravo znati“, 28. rujan, od 2002. godine obilježava se širom svijeta, kako bi se podigla svijest građana o pravu na pristup informacijama. Budući da građani Hrvatske nisu sustavno, ni u dovoljnoj mjeri informirani o ovom pravu, GONG, u sklopu projekta „Good Governance“ financiranog od strane Europske komisije, započinje kampanju informiranja javnosti koja se sastoji od dvotjedne medijske kampanje na onim TV i radio postajama koje su pristale besplatno emitirati spot koji je u tu svrhu izrađen, ali i od „Građanskih sati“, tribina i radio emisija na istu temu.

Medijima

Zagreb, 27. rujna 2006.

GONG ZAPOČINJE KAMPANJU INFORMIRANJA GRAĐANA POVODOM 28. RUJNA, MEĐUNARODNOG DANA PRAVA NA PRISTUP INFORMACIJAMA 

Međunarodni dan prava na pristup informacijama – „Građani imaju pravo znati“, 28. rujan, od 2002. godine obilježava se širom svijeta, kako bi se podigla svijest građana o pravu na pristup informacijama.

Pravo na pristup informacijama kojima raspolažu tijela javne vlasti, jedno je od osnovnih prava građana zaštićeno međunarodnim ugovorima i Ustavom RH. To se pravo danas smatra temeljnim preduvjetom demokratizacije društva i stvaranja aktivnog građanstva, koje obaviješteno odlučuje o zbivanjima u zajednici. Gotovo sve zemlje u tranziciji, većina zemalja Europe i preko 60 drugih zemalja svijeta u posljednjih nekoliko godina usvojile su zakone koji omogućuju pravo na pristup službenim informacijama, a među njima i Hrvatska 2003. godine.

Budući da građani Hrvatske nisu sustavno, ni u dovoljnoj mjeri informirani o ovom pravu, GONG, u sklopu projekta „Good Governance“ financiranog od strane Europske komisije, započinje kampanju informiranja javnosti koja se sastoji od dvotjedne medijske kampanje na onim TV i radio postajama koje su pristale besplatno emitirati spot koji je u tu svrhu izrađen, ali i od „Građanskih sati“, tribina i radio emisija na istu temu.

Na web stranicama GONG-a (www.gong.hr), građani mogu pronaći sve upute i obrasce koji ih na jednostavan način vode kroz proces dobivanja informacija od strane tijela javne vlasti. Uz to, na web stranicama GONG-a nalazi se i elektronsko izdanje knjižice „Izgubljen-nađen“, vodiča za građane kroz tijela javne vlasti s korisnim informacijama u vezi postupka pred tijelima javne vlasti, kao i aktualan popis tih tijela.

GONG koji i inače u svome radu prati djelovanje tijela javnih vlasti u smislu provedbe Zakona o pravu na pristup informacijama, o čemu je i proveo istraživanje početkom 2006. godine, ali i zagovara poboljšanje postojećeg Zakona, ovom se kampanjom priključuje obilježavanju ovog važnog datuma. Želja nam je informirati građane o pravu koje im pripada prema Zakonu o pravu na pristup informacijama i potaknuti ih na korištenje tog prava, odnosno na aktivnije sudjelovanje u formuliranju politika i procesima donošenja odluka na svim razinama, što je od velikog značaja za daljnji razvoj demokratske kulture u Republici Hrvatskoj.

Suzana Jašić
Predsjednica GONG-a

chevron-right