Okrugli stol 'Civilno društvo i država - suradnja u provedbi mjera suzbijanja korupcije'

08. prosinca 2008.

"2009. godina mora biti godina uspješne borbe protiv korupcije i zajedničke akcije svih u društvu", kazao je danas ministar pravosuđa Ivan Šimonović sudjelujući na okruglom stolu "Civilno društvo i država - suradnja u provedbi mjera suzbijanja korupcije".

ZAGREB, 8. prosinca 2008. (Hina) - "2009. godina mora biti godina uspješne borbe protiv korupcije i zajedničke akcije svih u društvu", kazao je danas ministar pravosuđa Ivan Šimonović sudjelujući na okruglom stolu "Civilno društvo i država - suradnja u provedbi mjera suzbijanja korupcije".

Skup su u Zagrebu organizirali Ured za udruge Vlade RH, Ministarstvo pravosuđa, Transparency International Hrvatska, GONG i Hrvatsko novinarsko društvo.

Ministar Šimonović je posebice istaknuo važnost jačanja neovisnosti i učinkovitosti sudstva i zakonske izmjene kojima će se "urediti operacijska dvorana" za odstranjivanje korupcije i kriminala iz hrvatskog društva.

Predstavnici Transparency Internationala Zorislav Antun Petrović i GONG-a Suzana Jašić pozdravljaju popravljanje pravnog okvira i slažu se da zacrtane mjere iz Strategije suzbijanja korupcije u Hrvatskoj treba provoditi kvalitetno, zajedničkim djelovanjem svih u društvu. "Svatko se treba zapitati želi li živjeti u zemlji poput Danske ili Nigerije", istaknuli su.

Predstavnik Hrvatskog novinarskog društva Dušan Miljuš je napomenuo kako velik doprinos suzbijanju korupcije daju novinari koji su zbog toga često šikanirani ili ih se izgoni iz profesije. Osvrnuo se i na slučaj HTV-a, gdje je, kako se tvrdi, dio novinara na nečijem "platnom spisku" i ocijenio kako to baca tamnu sliku na novinarsku profesiju.

Ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan je izvijestio, na upit novinara, da se na HTV-u provodi kriminalistička obrada i da se istražuju sve okolnosti u vezi izjava gradonačelnika Slavonskog Broda o plaćanju nastupa u određenim HTV-ovim emisijama.

Na pitanje što USKOK radi vezano uz tvrdnje o namještanju nogometnog prvenstva, Cvitan je odgovorio da su odmah po saznanju o namještanju nogometne utakmice Šibenik- Zadar na web portalu Index.hr zatražili i dobili sve materijale kojima raspolažu te krenuli u kriminalističku obradu vezanu uz to, ali i uz NK "Slaven Belupo".

Na okruglom stolu predstavljena je GONG-ova analiza početka suradnje organizacija civilnog društva i tijela javne vlasti u borbi protiv korupcije gdje se navodi da je iz Strategije suzbijanja korupcije u Hrvatskoj do rujna izvršeno nešto više od polovice predviđenih mjera za 2008., najviše u području javne nabave. Do kraja godine planira se provođenje oko 78 posto mjera, istaknuli su iz GONG-a.

U analizi stoji da su inicijatori suradnje uglavnom organizacije civilnog društva, koje kao primjere dobre prakse ističu suradnju s Ministarstvom gospodarstva tj. Uredom za javnu nabavu Vlade RH, dok primjerenu suradnju nisu uspjeli ostvariti s Gradom Zagrebom.

Vezana vijest:Civilno društvo i država - suradnja u provedbi mjera suzbijanja korupcije

chevron-right