Osma godina održavanja radionica „PRVI PUT BIRAM“

13. studenoga 2008.

Početkom studenoga GONG je započeo osmu godinu provedbe projekta „Prvi put biram“, projekta interaktivnih radionica za maturante hrvatskih srednjih škola. Tijekom prvog polugodišta ove školske godine održat će se 300 interaktivnih radionica u više od 50 srednjih strukovnih škola i gimnazija u kojima će sudjelovati više od 8000 maturanata.

Početkom studenoga GONG je započeo osmu godinu provedbe projekta „Prvi put biram“, projekta interaktivnih radionica za maturante hrvatskih srednjih škola.

Tijekom prvog polugodišta ove školske godine održat će se 300 interaktivnih radionica u više od 50 srednjih strukovnih škola i gimnazija u kojima će sudjelovati više od 8000 maturanata. Cilj radionica je informirati i educirati maturante, buduće birače, o izborima (posebice nadolazećim lokalnim izborima) i javnome zagovaranju, kao i o drugim načinima sudjelovanja građana u političkim procesima, odnosno općenito o ulozi odgovornog i aktivnog građanina u društvu.

U proteklih sedam godina, više od 150 000 maturanata sudjelovalo je u projektu kroz 5304 radionice, a od ukupno 350 srednjih škola u Republici Hrvatskoj, u projekt se tijekom ovih godina uključilo njih 288, što čini oko 80% svih srednjih škola u RH.

Radionice provode GONG-ovi timovi educiranih trenera-predavača, u sklopu redovne nastave, tijekom predmeta „Politika i gospodarstvo“ ili na satu razrednog odjela. Po završetku radionice, svaki učenik dobiva i dvije brošure koje tematski prate radionicu („Napokon 18“ i „Zagovaranje“) i kondom „Prvi put biram“ kao simbol prava na izbor, ali i simbol odgovornosti koju svako pravo na izbor nosi sa sobom (donacija 5000 komada od tvrtke SSL International, predstavnika Durexa).

Projekt su financijski podržali Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti te jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave (gradovi Bjelovar, Čakovec, Čazma, Karlovac, Kastav, Koprivnica, Kutina, Našice, Opatija, Požega, Prelog, Rijeka, Samobor, Sisak, Varaždin, Vukovar, Zadar i Zagreb te Istarska, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska, Primorsko-goranska, Sisačko-moslavačka, Varaždinska, Virovitičko-podravska, Zadarska i Zagrebačka županija) u ukupnom iznosu od 94 000 kuna.

Projekt je dobio preporuku Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te Zavoda za unapređenje školstva, a krajem 2005. godine, osvojio je drugu nagradu na natječaju Vijeća Europe „Mladi aktivni građani“.

Za sve informacije o sadržaju, uspjehu i rezultatima projekta te interesu škola i učenika možete se obratiti koordinatoru projekta, Robertu Maračiću, na broj telefona GONG-a (01) 4825-444, 4825-450 te na e-mail robert(at)gong.hr

Koordinator projekta
Robert Maračić

Više o projektu možete pronaći ovdje

chevron-right