TIH i GONG u Varaždinu počeli akciju "Imamo pravo znati"

11. rujna 2008.

Druga zajednička akcija Transparency Internationala Hrvatska i GONG-a, pod nazivom "Imamo pravo znati", počela je danas u Varaždinu i trajat će do 15. listopada, do kada bi trebala obići jedanaest županijskih središta i grad Zagreb.

VARAŽDIN, 11. rujna 2008. (Hina) - Druga zajednička akcija Transparency Internationala Hrvatska i GONG-a, pod nazivom "Imamo pravo znati", počela je danas u Varaždinu i trajat će do 15. listopada, do kada bi trebala obići jedanaest županijskih središta i grad Zagreb.

Kao i kod prethodne, cilj je i ove akcije upoznavanje građana sa Zakonom o pravu na pristup informacijama. Taj zakon, ali i njegova praktična primjena, ključni su za daljnji razvoj demokracije i suzbijanje korupcije u Hrvatskoj, rekao je predsjednik Transparency Internationala Hrvatska Zorislav Antun Petrović.

Prema istraživanju koje je ta organizacija provela u kolovozu, ove godine svega 42,3 posto građana zna za spomenuti zakon.

"Istina je da je to povećanje u odnosu na proteklu godinu za 10-ak posto, kada je svega trećina građana znala da taj zakon postoji. Međutim, naš je cilj da apsolutno svi građani budu upoznati sa zakonom i svojim pravima", istaknuo je Petrović.

Osim putem promotivnih materijala, koji će se dijeliti na štandovima, otvorena je i internetska stranica www.imamopravoznati.net koja sadrži sve potrebne informacije, a 28. rujna u Rijeci će se u sklopu akcije održati i veliki rock koncert, najavio je Petrović.

(Hina) xskal ymć

chevron-right