ODGOVOR GONG-a GLASNOGOVORNIKU VLADE ZLATKU MEHUNU

09. rujna 2008.

„Većina vlada europskih zemalja njeguje praksu otvorenih i zatvorenih sjednica i hrvatska Vlada po tome nije nikakav izuzetak“, rekao je Z. Mehun na konferenciji za novinare nakon današnje sjednice Vlade. Medijima

Zagreb, 28. kolovoza 2008.

ODGOVOR GONG-a GLASNOGOVORNIKU VLADE ZLATKU MEHUNU

„Većina vlada europskih zemalja njeguje praksu otvorenih i zatvorenih sjednica i hrvatska Vlada po tome nije nikakav izuzetak“, rekao je Z. Mehun na konferenciji za novinare nakon današnje sjednice Vlade.

Odgovaramo: Sve vlade koje imaju praksu zatvorenih sjednica uredno objavljuju dnevne redove i teme o kojima su raspravljali na zatvorenim sjednicama, što kod Hrvatske vlade nije slučaj. Štoviše, građanima koji su tražili dnevne redove sa zatvorenih sjednica, odbili ste ih dati jer su ti dnevni redovi tajni. O tome posjedujemo dokumentaciju, odnosno odgovore zaprimljene iz Vlade.

Pitamo: Kako dnevni red sjednice Vlade može biti tajan?

Nadalje, Zlatko Mehun ustvrdio je da se u šest mjeseci ove Vlade u ured za informiranje nije obratio nitko iz GONG-a s bilo kakvim pitanjem, a na tvrdnju da su pitanja postavljali aktivisti, ne pozivajući se na udrugu, odgovorio je da su građani Vladi dosad postavili oko 1500 upita te da je odgovoreno na više od 95 posto pitanja.

Odgovaramo: Koordinator istraživanja GONG-a osobno je u više navrata telefonski zvao Vladin ured za odnose s javnošću, a posjedujemo i e-mail komunikaciju s istim Uredom. Naši aktivisti su kao građani Vladi postavljali pitanja oko odluka i dnevnih redova pisanim putem, o čemu također posjedujemo dokumentaciju.

Zlatko Mehun naglasio je i da su svi dokumenti javnosti dostupni nakon sjednica, čim prođu stručnu obradu, a ustvrdio je i da Vlada objavljuje sve odluke sa zatvorenih sjednica koje nisu zaštićene oznakom tajnosti.

Odgovaramo: Iz ovoga zaključujemo kako Vlada većinu odluka na zatvorenim sjednicama štiti oznakom tajnosti, budući da ih ne objavljuje, tj. nigdje ih se ne može pronaći.

Također, Vlada na svojim internet stranicama, u dijelu „Sjednice i odluke Vlade RH“, nije objavila dnevne redove i materijale s ukupno 5 sjednica Vlade pa građani i javnost ne znaju o čemu je Vlada raspravljala i odlučivala na 10, 18, 20, 21. i 29. sjednici.

Neka dodatna pitanja glasnogovorniku Vlade:

Razmatrate li, uistinu, na zatvorenim sjednicama samo razrješenja i imenovanja, kao što navodite u priopćenjima, ili su sve ostale teme i odluke tajne pa shodno tomu ih nemate potrebe uopće spomenuti u priopćenjima?

Ako jesu, zbog čega ne objavite dnevne redove kako bismo znali o čemu ste još raspravljali?

Znači li to kako su i sve odluke o dodjeli financijskih sredstava iz državne pričuve također zaštićene oznakom tajnosti budući da ni te odluke ne objavljujete, a još manje spominjete u dnevnim redovima?

Kako bismo trebali znati što je to proglašeno tajnom, kad ne znamo o čemu ste raspravljali?

Tražite li vi to da vam vjerujemo kako su sve odluke koje su zaštićene oznakom tajnosti donesene u javnom interesu?

Kako se u ovom slučaju može provesti test javnog interesa kad nitko osim vas ne zna za koje se odluke on može provesti?

Hvala na odgovorima!

Suzana Jašić,
Predsjednica GONG-a

chevron-right