GONG: Vlada Republike Hrvatske krši principe dobrog vladanja

04. rujna 2008.

GONG je 28. kolovoza održao konferenciju za novinare na kojoj je predstavljen izvještaj GONG-a o otvorenosti rada Vlade Republike Hrvatske za razdoblje od siječnja do kraja lipnja 2008. godine. Izvještaj obuhvaća pravni okvir, komparativni prikaz rada vlada u nekoliko drugih zemalja, praksu Vlade Republike Hrvatske s primjerima, s posebnim naglaskom na praksu telefonskih i zatvorenih sjednica Vlade, te zaključak i preporuke.

Konferencija za novinare na kojoj je predstavljen izvještaj GONG-a o otvorenosti rada Vlade Republike Hrvatske za razdoblje od siječnja do kraja lipnja 2008. godine održana je u četvrtak, 28. kolovoza 2008., s početkom u 10:30 sati u prostorijama GONG-a na Trgu bana Josipa Jelačića, 15/IV.

Izvještaj obuhvaća pravni okvir, komparativni prikaz rada vlada u nekoliko drugih zemalja, praksu Vlade Republike Hrvatske s primjerima, s posebnim naglaskom na praksu telefonskih i zatvorenih sjednica Vlade, te zaključak i preporuke.

Suzana Jašić i Dragan Zelić iz GONG-a ustvrdili su da Vlada Republike Hrvatske krši principe dobrog vladanja, transparentnosti i odgovornosti prema građanima budući da taji, odnosno odbija dati na uvid čak i dnevne redove sa zatvorenih sjednica. Nitko ne zna o čemu Vlada na zatvorenim sjednicama raspravlja i odlučuje, a od 31 sjednice u prvih 6 mjeseci u ovoj godini, čak njih 17 dijelom je bio zatvoreno za javnost.

Cijeli izvještaj pročitajte ovdje: Izvještaj o radu Vlade.


Na izjave s konferencije reagirao je glasnogovornik Vlade, Zlatko Mehun, na što se GONG oglasio sljedećim priopćenjem:

******************************
Zagreb, 28. kolovoza 2008.

Broj: IP – 153/2008

ODGOVOR GONG-a GLASNOGOVORNIKU VLADE ZLATKU MEHUNU

„Većina vlada europskih zemalja njeguje praksu otvorenih i zatvorenih sjednica i hrvatska Vlada po tome nije nikakav izuzetak“, rekao je Z. Mehun na konferenciji za novinare nakon današnje sjednice Vlade.

Odgovaramo: Sve vlade koje imaju praksu zatvorenih sjednica uredno objavljuju dnevne redove i teme o kojima su raspravljali na zatvorenim sjednicama, što kod Hrvatske vlade nije slučaj. Štoviše, građanima koji su tražili dnevne redove sa zatvorenih sjednica, odbili ste ih dati jer su ti dnevni redovi tajni. O tome posjedujemo dokumentaciju, odnosno odgovore zaprimljene iz Vlade.

Pitamo: Kako dnevni red sjednice Vlade može biti tajan?

Nadalje, Zlatko Mehun ustvrdio je da se u šest mjeseci ove Vlade u ured za informiranje nije obratio nitko iz GONG-a s bilo kakvim pitanjem, a na tvrdnju da su pitanja postavljali aktivisti, ne pozivajući se na udrugu, odgovorio je da su građani Vladi dosad postavili oko 1500 upita te da je odgovoreno na više od 95 posto pitanja.

Odgovaramo: Koordinator istraživanja GONG-a osobno je u više navrata telefonski zvao Vladin ured za odnose s javnošću, a posjedujemo i e-mail komunikaciju s istim Uredom. Naši aktivisti su kao građani Vladi postavljali pitanja oko odluka i dnevnih redova pisanim putem, o čemu također posjedujemo dokumentaciju.

Zlatko Mehun naglasio je i da su svi dokumenti javnosti dostupni nakon sjednica, čim prođu stručnu obradu, a ustvrdio je i da Vlada objavljuje sve odluke sa zatvorenih sjednica koje nisu zaštićene oznakom tajnosti.

Odgovaramo: Iz ovoga zaključujemo kako Vlada većinu odluka na zatvorenim sjednicama štiti oznakom tajnosti, budući da ih ne objavljuje, tj. nigdje ih se ne može pronaći.

Također, Vlada na svojim internet stranicama, u dijelu „Sjednice i odluke Vlade RH“, nije objavila dnevne redove i materijale s ukupno 5 sjednica Vlade pa građani i javnost ne znaju o čemu je Vlada raspravljala i odlučivala na 10, 18, 20, 21. i 29. sjednici.

Neka dodatna pitanja glasnogovorniku Vlade:

Razmatrate li, uistinu, na zatvorenim sjednicama samo razrješenja i imenovanja, kao što navodite u priopćenjima, ili su sve ostale teme i odluke tajne pa shodno tomu ih nemate potrebe uopće spomenuti u priopćenjima?

Ako jesu, zbog čega ne objavite dnevne redove kako bismo znali o čemu ste još raspravljali?

Znači li to kako su i sve odluke o dodjeli financijskih sredstava iz državne pričuve također zaštićene oznakom tajnosti budući da ni te odluke ne objavljujete, a još manje spominjete u dnevnim redovima?

Kako bismo trebali znati što je to proglašeno tajnom, kad ne znamo o čemu ste raspravljali?

Tražite li vi to da vam vjerujemo kako su sve odluke koje su zaštićene oznakom tajnosti donesene u javnom interesu?

Kako se u ovom slučaju može provesti test javnog interesa kad nitko osim vas ne zna za koje se odluke on može provesti?

Hvala na odgovorima!

Suzana Jašić,

Predsjednica GONG-a

chevron-right