Udruge traže sastanak s Vladom o pregovorima s EU

26. svibnja 2008.

Petnaest nevladinih udruga zatražilo je sastanak s predstavnicima Vlade kako bi bili upoznati s pregovaračkim stajalištima Vlade u procesu pristupanja EU budući da se u nekim medijima pojavio podatak da je zatraženo trajno izuzeće od plaćanja PDV-a samo za vjerske zajednice.

ZAGREB, 23. svibnja 2008. (Hina) - Petnaest nevladinih udruga zatražilo je sastanak s predstavnicima Vlade kako bi bili upoznati s pregovaračkim stajalištima Vlade u procesu pristupanja EU budući da se u nekim medijima pojavio podatak da je zatraženo trajno izuzeće od plaćanja PDV-a samo za vjerske zajednice.

Potaknuti člankom nedavno objavljenom u tjedniku Globus pod naslovom "Svađa zbog Crkve i duhana" u kojem su iznesene informacije o vladinim pregovaračkim stajalištima u poglavlju o porezima, udruge civilnog društva traže od Vlade da pregovaračka stajališta budu javna a ne tajna.

Udruge smatraju nejasnim zbog čega je Vlada odlučila zatražiti trajno izuzeće od plaćanja PDV-a za donacije za vjerske zajednice, kako se navodi u članku. Zanima ih zbog čega je trajno izuzeće zatraženo samo za jednu grupu, odnosno po kojem kriteriju se to izuzeće svrstava u javni interes.

Budući da se Vlada Nacionalnom strategijom stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva iz 2006. zauzimala za stvaranje poticajnih uvjeta za sve organizacije civilnog društva, udruge traže od Vlade objašnjene odluke kojom se traži izuzeće za samo jednu vrstu neprofitnih organizacija.

Otvoreno pismo uputile su udruge ACT, B.a.B.e., Cenzura Plus, CMS, DIM, Fade in, Forum za slobodu odgoja, GONG, Koordinacija udruga za djecu, Protagora, Transparency International Hrvatska, Zamir Net, Zelena akcija, Zelena Istra i Ženska soba.

(Hina) pp/xmvr yaz

chevron-right