Koalicija udruga: Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći ne jamči prikladnu i učinkovitu pravnu zaštitu

16. svibnja 2008.

Koalicija udruga koje pružaju pravnu pomoć pozdravila je danas donošenje Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, no istodobno izražava žaljenje zbog rješenja koja su, po njihovoj ocjeni, loša i ne će građanima jamčiti primjerenu i učinkovitu pravnu zaštitu .

ZAGREB, 16. svibnja 2008. (Hina) - Koalicija udruga koje pružaju pravnu pomoć pozdravila je danas donošenje Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, no istodobno izražava žaljenje zbog rješenja koja su, po njihovoj ocjeni, loša i ne će građanima jamčiti primjerenu i učinkovitu pravnu zaštitu .

Smatramo kako je krug pravnih stvari u kojima se pravna pomoć može dobiti preuzak, postupak birokratiziran, nadzor nad provedbom zakona neučinkovit te kako će golem novac biti utrošen na administraciju i birokraciju umjesto na konkretnu pravnu pomoć građanima i građankama kojima je zaista potrebna, kaže se u priopćenju.

Napominjemo kako se nije u mnogočemu odstupilo od rješenja iz prošloga zakonskog prijedloga koja su kritizirali pravni stručnjaci, udruge, sindikati te ostala zainteresirana domaća i inozemna javnost, kažu udruge u priopćenju. Također izražavaju "golemo nezadovoljstvo" odnosom Ministarstva pravosuđa prema njima i njihovim prijedlozima u radnoj skupini. Udruge smatraju kako ih Ministarstvo pravosuđa u tome procesu "nije shvaćalo kao partnere, već kao 'nužno zlo' koje je davalo legitimitet radnoj skupini".

Koalicija udruga žali što će građani pravnu pomoć moći ostvariti najranije za godinu dana.

"Zato zaključujemo kako se sve pohvale toga zakona kako će građani i građanke konačno biti pravno zaštićeni mogu svesti pod uzrečicu 'tresla se brda, rodio se miš'", stoji u priopćenju Koalicije udruga koje pružaju pravnu pomoć.

U Koaliciji su, među ostalima, GONG, HHO, B.a.b.e., Ženska mreža Hrvatske, SSSH, Transparency International Hrvatska.

(Hina) xtdel yjn

chevron-right