Misli globalno, djeluj lokalno - Dan akcije u Pazinu

21. travnja 2008.

U utorak, 15. travnja, u Pazinu je održan „Dan akcije“, središnji događaj projekta „Misli globalno, djeluj lokalno!“ koji je po prvi put izvan Rijeke proveo riječki ured GONG-a. Učenici srednje škole „Juraj Dobrila“ iz Pazina su u prvom dijelu dana razvijali prijedloge projekata na temu „Kreativno provođenje slobodnog vremena“.

U utorak, 15. travnja 2008., u zgradi Grada Pazina održan je „Dan akcije“, središnji događaj projekta „Misli globalno, djeluj lokalno!“ koji je po prvi put izvan Rijeke proveo riječki ured GONG-a.

49 učenika i učenica srednje škole „Juraj Dobrila“ iz Pazina bilo je podijeljeno u pet grupa koje su u prvom dijelu dana razvijali prijedloge projekata na temu „Kreativno provođenje slobodnog vremena“. Svaka grupa učenika imala je pomoć i podršku od strane „koordinatora“ grupa, pazinskih aktivista i aktivistica, te članova Savjeta mladih Grada Pazina. Šesta, novinarska grupa učenika marljivo je bilježila sve aktivnosti ostalih grupa tijekom Dana akcije i radila na novinama o „Danu akcije“.

Nakon što su izradili i predali svoje projektne prijedloge učenici su se počeli pripremati za prezentaciju svojih projekata i debatu u ad hoc formiranom Vijeću mladih. Na sjednici Vijeća mladih učenici koji su predstavljali projekt svoje grupe morali su uvjeriti svoje kolege da je upravo njihov projekt najbolji i da zavrjeđuje biti financiran od strane Grada Pazina iznosom od 5.000 kuna i realiziran u stvarnosti. Nakon prva dva kruga glasovanja u Vijeću i izvrsne debate niti jedan projekt nije imao potrebnu većinu glasova te je određena kratka stanka tijekom koje su učenici morali pronaći način za dobivanje većine u Vijeću. Rezultat pregovaranja i zagovaranja bio je formiranje koalicije u Vijeću mladih koja je podržala odnosno izabrala projekt grupe „Katastarska čestica“ pod nazivom „Uređenje autobusne stanice“ za pobjednički projekt „Dana akcije“.

Iako je proglašenjem najboljeg projekta „Dan akcije“ službeno završio, učenici „pobjedničke koalicije“ ostali su u Velikoj vijećnici Grada Pazina razrađivati novi, zajednički plan aktivnosti, odnosno realizaciju pobjedničkog projekta obogaćenog idejama i aktivnostima iz projekata drugih grupa. Učenici će projekt realizirati u nadolazećim tjednima uz pomoć Grada Pazina, udruge „Mali veliki čovjek“ iz Pazina i Regionalnog ureda GONG-a iz Rijeke.

chevron-right