Udruge za drugačiji zakon o besplatnoj pravnoj pomoći

02. travnja 2008.

Koalicija dvadesetak udruga koje pružaju pravnu pomoć usprotivile su se danas prijedlogu zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, usvojenog prošlog tjedna u prvom čitanju, jer, ističu, njime se ne odustaje od sustava tzv. uputnica.

ZAGREB, 1. travnja 2008. (Hina) - Koalicija dvadesetak udruga koje pružaju pravnu pomoć usprotivile su se danas prijedlogu zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, usvojenog prošlog tjedna u prvom čitanju, jer, ističu, njime se ne odustaje od sustava tzv. uputnica.

Unatoč protivljenju Koalicije i negativnom iskustvu Slovenije, nije napušten koncept koji će dodatno otežati mogućnost građana lošeg imovinskog stanja da koriste pravnu pomoć, rekao je član Koalicije Ranko Helebrant na konferenciji za novinare, dodavši da je njihov minimalni zahtjev ukidanje uputnica za primarnu pravnu pomoć.

Iako je Vlada isticala da se Zakon mora što prije usvojiti radi građana, sada se vidi da, zbog izgradnje birokratskog aparata i dodatnih ulaganja, građani pravnu pomoć neće dobiti prije 2010., naglasila je koordinatorica Koalicije Ariana Vela.

Vela smatra da bi, u svrhu manje birokracije, bilo bolje da umjesto da službenici državne uprave određuju tko ima pravo na taj oblik pomoći, to procjenjuju pravnici s iskustvom u udrugama.

Rekla je da će udruge i dalje davati besplatnu pravnu pomoć, za posebne slučajeve, primjerice kada se malo prekoračuje zadani imovinski cenzus od 1800 kuna po članu obitelji, a koji bi, dodala je, trebao biti vezan uz sindikalnu košaricu.

Izradi sustava nije se pristupilo na cjelovit način, a tempo izrade i donošenja Zakona nametnut je jer je on preduvjet za otvaranje poglavlja 23. u pregovorima za pristup EU, ustvrdila je Vela.

Koalicija će Vladi i Ministarstvu pravosuđa uputiti amandman s ciljem ukidanja uputnica, propisivanja drugačijih imovinskih kriterija, osnivanja nadzornog tijela. Također, podnijet će zahtjev za promptnom primjenom odredbi Zakona koje omogućuju pružanje pravne pomoći, kako bi ih građani mogli ostvariti prije 2010.

(Hina) xagrb yaz

chevron-right