GONG: pravo na pristup informacijama podići na razinu Ustavnog prava

27. ožujka 2008.

Udruga GONG smatra da je Izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 2007. koje je Vlada nedavno usvojila i uputila u saborsku proceduru, nepotpuno i netočno te zahtjevaju da se to pravo ubuduće zajamči Ustavom.

ZAGREB, 27. ožujka 2008. (Hina) - Udruga GONG smatra da je Izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 2007. koje je Vlada nedavno usvojila i uputila u saborsku proceduru, nepotpuno i netočno te zahtjevaju da se to pravo ubuduće zajamči Ustavom.

"Zahtjevamo izdizanje prava na pristup informacijama na razinu Ustavnog prava, s obzirom da se radi o jednom od temeljnih instituta javnosti i načinu na koji javnost kontrolira rad institucija i osoba kojima su povjerene zadaće upravljanja zajedničkim dobrima", ističe GONG u današnjem priopćenju.

Sadržaj godišnjeg izvješća kritiziraju jer tvrde da iz njega proizlazi kako mnoga tijela javne vlasti ne poštuju Zakon o pravu na pristup informacija.

"Izvješće se sastavlja na način da Središnji državni ured za upravu u okviru svojih ovlasti krajem godine šalje upitnik tijelima javne vlasti kojima od njih traži podatke o provedbi Zakona. Iz ovogodišnjeg izvješća razvidno je da velik broj tih tijela podatke nije dostavio, a mnogi koji to jesu, dostavili su nepotpune podatke", navode u GONG-u.

Smatraju da bi Izvješće trebalo dati odgovore o tome u kojoj su mjeri tijela javne vlasti educirana o provedbi Zakona, kako ga primjenjuju, u kojoj se mjeri građani služe pravom na pristup informacijama te na koji način unaprijediti primjenu Zakona.

"Nažalost ovo Izvješće ne daje te informacije", ističe GONG.

(Hina) pp/xam yaz

chevron-right