HND: Zakon o pravu na pristup informacijama u sadašnjem obliku neprimjeren demokratskom društvu

26. ožujka 2008.

Primjena Zakona o pravu na pristup informacijama u postojećem obliku još uvijek je neprimjerena demokratskom društvu, prešućuju se važne informacije, a tijela javnih vlasti ne odgovaraju na upite novinara i građana, ocijenjeno je danas na okruglom stolu o provedbi toga zakona u Novinarskom domu u Zagrebu.

ZAGREB, 26. ožujka 2008. (Hina) - Primjena Zakona o pravu na pristup informacijama u postojećem obliku još uvijek je neprimjerena demokratskom društvu, prešućuju se važne informacije, a tijela javnih vlasti ne odgovaraju na upite novinara i građana, ocijenjeno je danas na okruglom stolu o provedbi toga zakona u Novinarskom domu u Zagrebu.

Iznoseći zaključke sa skupa, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Zdenko Duka pozvao je Hrvatski sabor da vrati na doradu izvješće Središnjeg ureda za državnu upravu o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 2007. godinu, jer je ono, kako tvrdi, "preoptimistično i uljepšano, a brojne važne informacije se prešućuju". Sudionici skupa su se založili da se kroz promjene postojećeg zakona u njega uvede test javnog interesa, a kroz ustavne promjene bi se pravo građana na pristup informacijama trebalo podići na ustavnu razinu. Duka je također rekao da će HND zaključke okruglog stola poslati saborskom Odboru za medije.

Načelnica Središnjeg ureda za državnu upravu Mirjana Švajcer rekla je da taj ured na temelju izvještaja tijela javnih vlasti izrađuje objektivna izvješća koja dostavlja Vladi, a Vlada Hrvatskom saboru. Istaknula je da se ni pedeset posto državnih tijela ne odgovora na pitanja koja im postavlja Središnji ured za državnu upravu. Napominjući da Zakon nije dobar, Švajcer je rekla da će ove godine Središnji ured ići u njegove izmjene i dopune uvođenjem testa javnog interesa. Smatra da u bi se u njemu trebao i proširiti krug obveznika koji su dužni postupiti po tom zakonu.

Saborski zastupnik SDP-a Nenad Stazić rekao je da je problem u neprimjenjivanju toga zakona te u metodologiji sastavljanja izvješća. Smatra da se u tom izvješću može doći do "neke poluistine", ali se mora pažljivo čitati i uspoređivati podatke. Ocijenio je da bi izvješće trebalo biti kritičnije, a ne samo zbir statističkih podataka.

Novinarka Jelena Berković upozorila je da su novinari nezadovoljni radom glasnogovornika i samih državnih institucija. Rekla je da glasnogovornici sebe većinom doživljavaju kao čitači raznih propisa i odredbi, a ne kao posrednici između novinara i dužnosnika. Upozorila je na zatvorenost većine državnih institucija na svim razinama, a pogotovo sudova i institucija lokalne uprave i samouprave.

Predsjednica GONG-a Suzana Jašić rekla je da je Zakon o pristupu informacijama donesen zbog pritiska nevladinih udruga, ali nije ozbiljno shvaćen. Smatra da bi u izmjene toga zakona trebalo uvesti sustav edukacije te da on bude prepoznat kao 'alat' kojim će novinari i građani moći kontrolirati rad tijela državne uprave. Ocijenila je da bi u novi zakon trebalo i HTV uvesti kao tijelo s javnim ovlastima.

Na okruglom stolu sudjelovali su predstavnici Središnjeg ureda za državnu upravu, političari, novinari, predstavnici nevladinih organizacija i pravnici.

chevron-right