Odbijen GONG-ov prijedlog za ocjenu ustavnosti popisa tijela javne vlasti

27. veljače 2008.

Ustavni sud odbio je danas GONG-ov prijedlog a ocjenu ustavnosti popisa tijela javne vlasti s kojega je 2005. izostavljen HRT, a 2006. Hina, HAZU i Hrvatska turistička zajednica (HTZ).

ZAGREB, 27. veljače 2008. (Hina) - Ustavni sud odbio je danas GONG-ov prijedlog a ocjenu ustavnosti popisa tijela javne vlasti s kojega je 2005. izostavljen HRT, a 2006. Hina, HAZU i Hrvatska turistička zajednica (HTZ).

Suci su jednoglasno zaključili da ne postoje pretpostavke za odlučivanje o GONG-ovu prijedlogu jer navedeni popisi više ne vrijede. Naime, popis tijela javne vlasti Vlada na temelju Zakona o pravu na pristup informacijama mora objaviti u Narodnim novinama svake godine do kraja siječnja i on je na snazi za tu godinu.

GONG je prije dvije godine tražio ocjenu ustavnosti popisa za 2005. jer je smatrao da je HRT pravna osoba s javnim ovlastima te se mora nalaziti na tom popisu, a osporavao je i popis iz 2006. na kojemu, za razliku od popisa iz 2005., više nije bilo Hine, HAZU-a i HTZ-a. U nevladinoj udruzi isticali su da su ta tijela izostavljena, iako se u međuvremenu nije izmijenio njihov pravni status niti nadležnost.

Tijela javne vlasti su državna tijela, tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, pravne osobe s javnim ovlastima i druge osobe na koje su prenesene javne ovlasti. Riječ je o tijelima koja su dužna omogućiti pravo na pristup informacijama.

chevron-right