PRIOPĆENJE: Izmjene Poslovnika Hrvatskog sabora

24. veljače 2008.

GONG izražava nezadovoljstvo s obzirom na najavljene izmjene Poslovnika Hrvatskoga sabora u vezi zastupničkih pitanja. „Aktualno prijepodne“ tijekom kojega zastupnici mogu postavljati usmena pitanja Vladi, odnosno pojedinom članu Vlade jedan je od načina na koji Sabor obavlja svoju funkciju nadziranja rada Vlade.

MEDIJIMA

U Zagrebu, 24. veljače 2008.

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST POVODOM NAJAVLJENIH IZMJENA POSLOVNIKA HRVATSKOGA SABORA

GONG izražava nezadovoljstvo s obzirom na najavljene izmjene Poslovnika Hrvatskoga sabora u vezi zastupničkih pitanja.

„Aktualno prijepodne“ tijekom kojega zastupnici mogu postavljati usmena pitanja Vladi, odnosno pojedinom članu Vlade jedan je od načina na koji Sabor obavlja svoju funkciju nadziranja rada Vlade. I dok se u nekim zemljama s dugom parlamentarnom tradicijom „pitanja i odgovori“ događaju najmanje jednom tjedno (s premijerom) ili na sat vremena nekoliko puta tjedno (resori Vlade), u Hrvatskoj se to događa samo na početku svake sjednice Hrvatskoga sabora.

Premijer Sanader prije nekoliko je dana najavio mijenjanje Poslovnika Hrvatskoga sabora u smislu zaoštravanja pravila „Aktualnog prijepodneva“, a klub HDZ-a već je ponudio izmjene Poslovnika na tom tragu:
- uvodi se mogućnost da član Vlade odgovori zastupniku na njegovo izražavanje (ne)zadovoljstva odgovorom u trajanju do 1 minute;
- ukida se mogućnost da zastupnici koji su postavili pisano pitanje, nakon odgovora, mogu zatražiti dopunu odgovora;
- iako je do sada usmeni odgovor trajao u pravilu 2 minute, a u slučaju složenosti pitanja do 4 minute, predlaže se da odgovor na postavljeno pitanje traje 3 minute;
- mijenja se i tzv. „ispravak netočnog navoda“ u smislu da se odmah mora citirati navod i odmah ispraviti bez polemiziranja, ali ukida se dosad dozvoljeno vrijeme od 1 minute.

Ovakvim izmjenama ide se ka tome da se umanje prava zastupnika u ispitivanju članova Vlade, što je suprotno praksi u zemljama s dugom parlamentarnom tradicijom u kojima je poslovnicima propisano pravo i na postavljanje dodatnih pitanja ili potpitanja te čak i zabrana laganja ili navođenja na pogrešno mišljenje u odgovorima zastupnicima. Isto tako, većina njih zastupnička pitanja i dobivene odgovore objavljuje i na službenim web stranicama.

Mišljenje je GONG-a da se ovime na još jedan način obezvređuje uloga zastupnika, odnosno parlamenta u Hrvatskoj koja je Ustavom definirana kao parlamentarna demokracija te na indirektan način ugrožava trodioba vlasti po kojoj svaki parlament ima tri važne uloge: donošenje zakona, nadzor izvršne vlasti i predstavljanje građana.

Zbog toga pozivamo zastupnike Hrvatskoga sabora da ne prihvate ovako predložene izmjene već da u ovome novome sazivu, upravo suprotno, rade na dodatnom jačanju uloge Hrvatskoga sabora.

Ovaj poziv u skladu je sa zahtjevima koje je GONG, kao i veći broj drugih organizacija civilnoga društva, odaslao Hrvatskome saboru i Vladi Republike Hrvatske prije 10-ak dana, a u kojima smo iste pozvali na transparentnije i odgovornije obavljanje funkcija u novome mandatu. Na te zahtjeve nije bilo posebnih reakcija, no ako ovu inicijativu za izmjenama Poslovnika shvatimo kao odgovor, onda smatramo da je javnosti odaslana poruka kako Vladi u novome mandatu nije cilj transparentnost, već ograničavanje uvida javnosti u njen rad, kao i svakog propitivanja te kritičkog osvrta na isti.

Predsjednica GONG-a
Suzana Jašić

chevron-right