Organizacije civilnoga društva zahtijevaju veću transparentnost

15. veljače 2008.

Organizacije civilnoga društva (B.a.B.e., Centar za mirovne studije, GONG, Transparency International Hrvatska, Zelena akcija, Zeleni forum, ZaMirNET) danas su od Hrvatskog sabora zatražile da se vanjski članovi u saborske odbore imenuju jasnom i transparentnom procedurom, da se smanji broj zakona u hitnom postupku, a od Vlade su zatražili veću transparentnost kod dodjele proračunskih sredstava.

Na danas održanoj konferenciji za novinare u GONG-u, organizacije civilnoga društva uputile su nekoliko zatjeva Hrvatskome saboru i Vladi Republike Hrvatske.

Cjelokupan tekst zahtjeva organizacija civilnog društva možete pročitati ovdje:  Zahtjevi (133 KB)


ZAGREB, 15. veljače 2008. (Hina) - Organizacije civilnoga društva danas su od Hrvatskog sabora zatražile da se vanjski članovi u saborske odbore imenuju jasnom i transparentnom procedurom, da se smanji broj zakona u hitnom postupku, a od Vlade su zatražili veću transparentnost kod dodjele proračunskih sredstava.

Zahtjevi su upućeni s ciljem ostvarivanja veće transparentnosti u radu te postizanja veće odgovornosti prema građanima, rekli su predstavnici civilnih udruga na konferenciji za novinare u Udruzi GONG.

Tomislav Tomašević iz Zelene akcije upozorio je kako u Poslovniku Sabora nisu propisani uvjeti izbora vanjskih članova niti su navedeni kriteriji po kojima se određuje koji odbor može imati vanjske članove, a koji ne, napominjući da od 24 saborska odbora samo njih 11 ima vanjske članove.

Na početku rada novog saziva Hrvatskoga sabora, ističe Tomašević, potrebno je stoga usvojiti jasne kriterije imenovanja vanjskih članova, definirati proceduru imenovanja i objaviti javni poziv za predlaganje kandidata.

Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije (CMS) upozorila je da je prethodni saziv Hrvatskog sabora po hitnom postupku donio 76 posto zakona. Takvim načinom rada Sabor postaje tehničko tijelo, što bi trebala biti Vlada, naglasila je Benčić objašnjavajući zahtjev za smanjenjem broja zakona koji se predlažu i donose po hitnom postupku.

Kao "eklatantan primjer" smanjenja uloge Hrvatskoga sabora kao predstavničkog tijela Benčić je navela nedavnu izjavu ministrice pravosuđa da će se radi smanjenja broja sudova neki sudovi spojiti odlukom, istaknuvši kako se prema Ustavu ustanovljavanje, djelokrug, sastav i ustrojstvo sudova uređuju zakonom.

"Dakle ne odlukom ministra ili Vlade već Zakonom", naglasila je.

Zahtjev Vladi za većom transparentnošću prilikom dodjele proračunskih sredstava pojasnila je Suzana Jašić iz GONG-a. Upozorila je kako Vlada u proteklom mandatu nije javnost izvješćivala o odlukama o dodjeli sredstava, nije pravovremeno objavljivala dnevni red i materijale za sjednice, kao ni izvještaje o usvajanju određenih točaka dnevnog reda.

"GONG je iz proračunskih sredstava dobio 497 tisuća kuna, a Vlada tu odluku nije objavila na svojim web stranicama, a svakako je trebala", navela je kao jedan od primjera Jašić.

U ime Savjeta za razvoj civilnoga društva, savjetodavnog tijela Vlade, koje se sastoji od 10 predstavnika organizacija civilnoga društva, 10 predstavnika ministarstva i tijela javne uprave te troje nezavisnih stručnjaka, Toni Vidan izrazio je zadovoljstvo što su udruge civilnoga društva "na tako kvalitetan način artikulirale zahtjeve prema Saboru i Vladi".

(Hina) xrkor yjn


chevron-right