Stručni skup o pripremi i provedbi parlamentarnih izbora

31. siječnja 2008.

Stručni skup "Pregled parlamentarnih izbora 2007. godine - Preporuke za unaprjeđenje izbornog procesa" počeo je s radom danas u Opatiji. Organizatori su Državno izborno povjerenstvo (DIP) i Program UN-a za razvoj (UNDP), a na skupu će se govoriti o pripremi i provedbi proteklih parlamentarnih izbora.

OPATIJA, 31. siječnja 2008. (Hina) - Stručni skup "Pregled parlamentarnih izbora 2007. godine - Preporuke za unaprjeđenje izbornog procesa" počeo je s radom danas u Opatiji.

Organizatori su Državno izborno povjerenstvo (DIP) i Program UN-a za razvoj (UNDP), a na skupu će se govoriti o pripremi i provedbi proteklih parlamentarnih izbora. Nakon analize izbora raspravit će se o preporukama za daljnje unaprjeđenje izbornog procesa i izborne administracije, pripremama i edukaciji biračkih odbora i izbornih povjerenstava, medijskom praćenju izbora, unaprjeđenju biračkih popisa te glasovanju u zemlji i inozemstvu.

Na skupu sudjeluju predstavnici izbornih povjerenstava izbornih jedinica, Središnjeg državnog ureda za upravu, Ustavnog suda, MUP-a, Ministarstva vanjskih poslova, GONG-a i drugi.

Predsjednik DIP-a i Vrhovnog suda Branko Hrvatin kazao je da se skup organizirao ubrzo nakon izbora zbog svježine iskustava te zbog sve izraženije želje za daljnjim napretkom izbornog postupka.

Problemi su dosadašnjeg izbornog sustava, ocijenio je Hrvatin, prekratak rok za organizaciju od raspisivanja, koji je najčešće zakonski najmanje 30-ak dana. Hrvatin je rekao da bi i ovakav rok mogao biti dovoljan ako bi se ustanovila stalna tijela za provedbu izbora u kojima bi radile osobe iz državne uprave.

Daljnji je problem, rekao je Hrvatin, loš sustav objave kandidatura u svim dnevnim novinama pri čemu su neke od novina objavile posve nečitljive popise. Tu je i pitanje, po Hrvatinu, još uvijek prevelikog broja kandidacijskih lista. Rekao je da bi trebalo pronaći modalitete za jačanje ozbiljnosti kandidiranja posebno među nezavisnim kandidatima, kojima, po Hrvatinovoj ocjeni, treba povećati broj potpisa građana za kandidaturu od sadašnjih 500.

Potrebno je bolje educirati članove izbornih povjerenstava i promatrače, naveo je predsjednik DIP-a. Moguće je profesionalizirati rad voditelja izbornih povjerenstava koji bi se temeljito osposobili za organizaciju i način rada u povjerenstvu, rekao je.

Dobrim je ocijenio brzu obradu rezultata glasovanja, djelovanje promatrača i postotak izlaska na izbore.

Stalni predstavnik UNDP-a u Hrvatskoj Juri Afanasjev ocijenio je da su svaki izbori bolje provedeni od prethodnih rekavši da to govori o jačanju demokratskih institucija. Najavio je da će UNDP pomoći pri daljnjem procesu edukacije uključenih u izborni proces.

Šef misije OESS-a u Hrvatskoj Jorge Fuentes ocijenio je prošle izbore uspjehom, ne samo za izborne pobjednike, već i za DIP i za cijelu zemlju.

Potpredsjednik DIP-a Ivica Crnić zauzeo se za veću uređivačku slobodu medija pri praćenju predizborne kampanje tako da veću pažnju posvećuju kandidatima ili strankama koje, po određenim kriterijima, izazivaju veću javnu pažnju.

chevron-right