KONFERENCIJA ZA MEDIJE - Saznanja nakon uvida u izborni materijal iz inozemstva

12. prosinca 2007.

Danas je u GONG-u održana konferencija za novinare na kojoj su objavljena saznanja GONG-a nakon izvršenog uvida u izborni materijal koji je pristigao s biračkih mjesta u inozemstvu. Donosimo tekst s informacijama koje su date prisutnim novinarima.

Medijima

12. prosinca 2007.

Danas je u GONG-u održana konferencija za novinare na kojoj su objavljena saznanja GONG-a nakon izvršenog uvida u izborni materijal koji je pristigao s biračkih mjesta u inozemstvu. Donosimo tekst s informacijama koje su date prisutnim novinarima.

IZBORNI DAN

Izbori u inozemstvu provodili su se dva dana, 24. i 25. studenoga 2007. na 265 biračka mjesta.
GONG je oba izborna dana u inozemstvu pratio sa 117 promatrača od kojih su 83 bila stalna na biračkim mjestima u BiH (60) i Srbiji (10) te još 13 u drugim zemljama: Australija (1), SAD (4), Njemačka (2), Belgija (1), Švicarska (1), Nizozemska (2), Švedska (1) i Francuska (1). Dodatno, 17 mobilnih ekipa u BiH u više su navrata posjetila sva biračka mjesta u BiH.

UVID U IZBORNI MATERIJAL

Nakon što je izborni materijal iz inozemstva počeo pristizati, GONG je u proteklih desetak dana obavljao uvid u izborni materijal (popise birača, potvrde, zapisnike) i to s ukupno 68 biračkih mjesta iz inozemstva, od čega 30 u Bosni i Hercegovini.
Biračka mjesta za koja smo obavljali uvid odabrali smo na temelju različitih podataka (visokog odaziva, dojava promatrača o nepravilnostima, dojava građana, mjesta na kojima nije bilo promatrača GONG-a itd.).

Opći dojam nakon obavljenog uvida jest da nije bilo sistematskog kršenja izbornih pravila.

No, na nizu biračkih mjesta uočili smo niz mjestimičnih problema koje povezujemo s različitom razinom educiranosti biračkih odbora: neka biračka mjesta bila su vrlo uredna, dok su se neka jedva snalazila u proceduri propisanoj za izbore u inozemstvu. Naime, na ovim je izborima procedura bila nešto kompliciranija, a novi Zakon o popisu birača po prvi se je puta provodio.

Najčešći od uočenih mjestimičnih problema su sljedeći:
- glasovanje birača za pogrešnu izbornu jedinicu - primjerice glasovanje samo za I. ili XI. izbornu jedinicu bez obzira kojoj izbornoj jedinici birači pripadaju (4 biračka mjesta, oko 50 birača).
- nepravilno administriranje izbora, ispunjavanje obrazaca i izbornih materijala na biračkim mjestima (37 biračkih mjesta);
- nedostatak potvrda iako se iz izbornih materijala vidi da su birači glasovali (5 biračkih mjesta, oko 15 birača).

Ponovno upozoravamo na problem neažuriranih popisa birača za inozemstvo, odnosno na postojanje velikog broja preminulih birača u tim popisima (procjena GONG-a da se radi o najmanje 20% birača). To potvrđuju i bilješke nekih biračkih odbora koji su u popisima birača kraj imena stavljali oznake da su osobe preminule (SAD-u, BiH, Srbija)...
No, krivnja ne leži na institucijama koje su nadležne za vođenje ovog popisa birača. Gradski ured za opću upravu Grada Zagreba koji je nadležan za te popise, nije u mogućnosti doći do podataka i potvrdi o umrlim hrvatskim državljanima koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, a bez toga ne smije brisati iz popisa birače koji su možda preminuli. Republika Hrvatska mora pronaći načina kako da te popise ažurira.

PROVJERA ZLOUPORABE BIRAČKOG PRAVA

Nakon što smo u popisu birača ponovo uočili veliki broj vrlo starih birača, ponovo smo provjerili mogućnost zlouporabe biračkog prava.

Između 9 slučajno odabranih starijih birača s biračkih mjesta br. 15 i 16 (Kiseljak), 82 i 83 (Prozor/Rama), 99 Bihać i 121 (Odžak), utvrdili smo sljedeće:
- biračica rođena 1915. godine upisana je u popis za glasovanje te označena kao da je glasala (biračko mjesto br. 83 Prozor/Rama). Prema našim saznanjima, biračica je preminula prije 2 godine;
- na biračkom mjestu br. 82 (Prozor/Rama) utvrdili smo da je biračica rođena 1919. upisana u popis za glasovanje i označena kao da je glasala, iako nam je telefonskim putem potvrdila da nije izašla na izbore zbog starosti i bolesti.

Ostalih nazvanih 7 birača izjavilo je da su iskoristili svoje biračko pravo.

O navedenim saznanjima informirali smo Državno izborno povjerenstvo te se nadamo da će poduzeti sve mjere u skladu sa zakonima.

ZAKLJUČAK

Ovoga puta GONG je obavio mnogo opsežniji uvid u izborni materijal s mnogo većeg broja biračkih mjesta, a stanje u izbornim materijalima pokazalo se je boljim nego na proteklim izborima za predsjednika RH 2005. godine. No, ne možemo biti ni previše zadovoljni. Pozivamo institucije RH da što prije riješe probleme s popisom birača za inozemstvo te da se edukaciji biračkih odbora posveti više pažnje.

chevron-right