GONG: O TIJEKU IZBORNOG DANA DO 23,00 SATI (ZBIRNO)

25. studenoga 2007.

Izbore za zastupnike u Hrvatski sabor promatralo je ukupno 1500 promatrača, od čega 117 njih u inozemstvu, od kojih je 83 stalnih na biračkim mjestima u BiH (60) i Srbiji (10) te još 13 u drugim zemljama. Dodatno, do 19.00 sati, 65 mobilnih ekipa u Hrvatskoj posjetilo je 725 biračkih mjesta, a 17 mobilnih ekipa u BiH 206 biračkih mjesta (odnosno, mnoga po više puta).

Izbore za zastupnike u Hrvatski sabor promatralo je ukupno1500 promatrača, od čega 117 njih u inozemstvu, od kojih je 83 stalnih na biračkim mjestima u BiH (60) i Srbiji (10) te još 13 u drugim zemljama: Australija (1), SAD (4), Njemačka (2), Belgija (1), Švicarska (1), Nizozemska (2), Švedska (1) i Francuska (1). Dodatno, do 19.00 sati, 65 mobilnih ekipa u Hrvatskoj posjetilo je 725 biračkih mjesta, a 17 mobilnih ekipa u BiH 206 biračkih mjesta (odnosno, mnoga po više puta).

GONG svoja opažanja o izbornom danu temelji na dojavama promatrača o nepravilnostima te izvještajima mobilnih promatračkih ekipa, ali i na neanonimnim dojavama građana.

OPĆA OCJENA

1. Tijek izbornog dana na većini biračkih mjesta u Hrvatskoj protekao je u tolerantnoj i demokratskoj atmosferi. MEĐUTIM, veliki broj pripadnika nacionalnih manjina kontaktirao je GONG, ali i promatrači GONG-a dojavljivali su o frustriranosti birača pripadnika nacionalnih manjina, a neki birački odbori kršili su Kazneni zakon uskratom prava glasa pripadnicima nacionalnih manjina (za glasovanje za opće liste). (vidi dojave)
2. Birači u Hrvatskoj, osim određenog broja pripadnika nacionalnih manjina, razumiju izborni proces, dok u inozemstvu djelomično razumiju izborni proces. U BiH bilježe se gužve na biračkim mjestima, a veliki broj birača čekalo je na potvrde.
3. Profesionalizam biračkih odbora kretao se od lošeg do odličnog.
4. Suradnja GONG-a s biračkim odborima, izbornim povjerenstvima i DIP-om bila je vrlo dobra, iako je zabilježen određen broj biračkih mjesta na kojima birački odbori s promatračima GONG-a nisu surađivali.
5. Veliki broj birača u BiH ostao je zakinut u ostvarivanju svog biračkog prava. Iako su biračkim mjestima pristupili mnogi birači koji se nisu prethodno registrirali za glasovanje u inozemstvu pa nisu imali pravo glasa, dio birača koji je imao pravo na potvrdu nije je stigao dobiti zbog spore procedure.

DOJAVE PROMATRAČA - HRVATSKA

Problemi promatrača GONG-a
Promatračima GONG-a nije dozvoljen ulazak na biračka mjesta 14, Slakovec (Nedelišće) i 62, Travno, Zagreb, a nakon intervencije GIP-a, omogućeno im je promatranje.
Na biračkom mjestu 37, centar Zagreba, predsjednica biračkog odbora, suprotno pravilima, nije željela potpisati primjedbu promatrača GONG-a, niti komunicirati s njim.
Ispred biračkog mjestu 3 u Čaglinu (Ruševo), nekoliko pripitih građana vrijeđalo je i prijetilo promatračicama GONG-a. Pozvana je policija.
Biračko mjesto 46, Šibenik – Boraja: mobilna ekipa GONG-a na biračkom je mjestu zatekla promatrača bez akreditacije ili Odluke o imenovanju koji se biračkom odboru predstavio kao promatrač GONG-a, a nakon dolaska mobilne ekipe GONG-a, kao promatrač Elekte.

Problemi nacionalnih manjina
Pokušaj uskrate biračkog prava na biračkom mjestu 7 u Osijeku: član biračkog odbora jednoj je biračici pokušao uskratiti pravo glasa, nakon što gospođa nije pronađena na popisu birača, rekao je da ona nema pravo glasa, a nije ju ni potražio da popisu birača pripadnika nacionalnih manjina. Nakon inzistiranja biračice, pronađena je na popisu birača nacionalnih manjina.

Kršenje izborne procedure
Biračko mjesto 22., Šibenik: biraču izdan glasački listić iako nije bio u popisu birača, glasovao je, radilo se o grešci.
Biračko mjesto 14, Varaždin: ne dopušta se glasovanje biračima s nevažećim dokumentima, suprotno preporuci DIP-a.
Biračko mjesto, 1 u Donjem Ladanju: zabilježeno je glasovanje bez identifikacijskih dokumenata.
Birač već bio zaokružen kad je došao glasovati na biračkom mjestu br. 27. u Zagrebu, kao i na biračkom mjestu 11, Varaždin.
Biračko mjesto 59, Samobor: obiteljsko glasovanje.
Biračko mjesto 194, Zagreb – Knežija: član biračkog odbora izjavio promatraču da je jedan birač dobio 4 listića te da se birački odbor posvađao. Obavijestili smo GIP.
Biračko mjesto 4, Biograd: slučaj obiteljskog glasanja kad je birački odbor pokušao spriječiti birača da u kutiju ubaci više listića te je na neko vrijeme prekinuto glasanje.
Biračko mjesto 2, Korenica: birač je već bio zaokružen na izvatku iz popisa birača.
Promatrači iz Slavonije javljaju da birački odbori nisu zaprimili dovoljan broj kopija zapisnika te da im birački odbori neće moći izdati kopije zapisnika.
Birački odbori na području općina Virje, Koprivnički Bregi, Kalinovac, Novigrad Podravski: nisu dobili naljepnice i paravane.
Biračko mjesto 5, Vidovec, te biračko mjesto 1, Prelog-Cirkovljani: glasovanje bez identifikacijskih dokumenata
Biračko mjesto 23, Gradski kotar Bol: biraču koji je došao sa žutom potvrdom izdan listić, a birački odbor opravdao se da im je takvu uputu dalo nadležno izborno povjerenstvo, iako je birač potvrdu trebao predati do 10.11. uredu državne uprave te glasati na posebnom biračkom mjestu.
Na brojnim biračkim mjestima listići nisi bili pravilno okrenuti u lepezu.
Na biračkom mjestu 125 u Zagrebu, birački odbor izdao 3 glasačka listića više na osnovu "rezanaca", iako birači nisu bili u popisu birača.

Ostalo
Biračko mjesto 10, Osijek, (parlam. izbori): birači nisu znali gdje glasovati (lokalni/parlamentarni) pa se stvara gužva.
Na biračkom mjestu 25, Podvinje (Slav. Brod); suprotno propisima, u prostorijama biračkog mjesta nalazila se anketaraka koja je anketirala birače nakon glasovanja, a nakon upozorenja promatrača, anketarka je napustila biračko mjesto.
Biračka mjesta 3 i 4, Knin: nisu bili zalijepljeni listići na kutijama za manjine.
Biračko mjesto 5, Kaštel Gomilica: dojavljeno o 15-ak slučajeva birača koji nisu u popisu birača iako su „rezance” dobili na vrijeme te ih pokazali predsjedniku biračkog odbora. Birači su upućeni po potvrde.
Biračko mjesto 16, Lički Osik: promatrači GONG-a razgovarali su s predsjednikom biračkog odbora i SDP-ovim članom biračkog odbora koji je sudjelovao u incidentu, navodno, ispred biračkog mjesta. Do gužve je došlo u Caffe baru "Tony", 500 m udaljenom od biračkog mjesta (a ne ispred biračkog mjesta) i to zato jer je jedan birač napao SDP-ovog člana biračkog odbora tvrdeći da je ovaj noć uoči izbora po Ličkom Osiku distribuirao SDP-ove letke. GIP nije dobio nikakve dojave o incidentu na ili u blizini biračkog mjesta, kao ni gospićki MUP koji nam je potvrdio da je jedina intervencija bila u imenovanom kafiću.
Jedan glasački listić više na biračkim mjestima: 7 u Svetom Ivanu Žabno, 75 u Zagrebu, 1 u Negoslavcima.

DOJAVE PROMATRAČA I NEANONIMNE DOJAVE GRAĐANA – INOZEMSTVO

Problemi promatrača
Biračko mjesto 5, Hobart, Australija: GONG-ov promatrač potjeran je s biračkog mjesta zbog izvještavanja o nepravilnostima s tog biračkog mjesta o kojima je GONG jučer izvijestio javnost.
Biračka mjesta 50, 51, 51, 53 i 54: Florijan Boras ispred Povjerenstva za provedbu izbora HDZ-a poslao je DIP-u prigovor na promatrače GONG-a koji navodno ometaju rad biračkih odbora i agitiraju za Lijanoviće. GONG je odbacio takve tvrdnje, a očitovanje mobilnog tima GONG-a koji nadgleda ista biračka mjesta te svih 5 promatrača GONG-a možete pročitati u sljdećem dokumentu: Očitovanje - Široki Brijeg (.pdf, 132 KB)
Na biračkom mjestu 1 u Sarajevu birački odbor nije prihvatio primjedbe promatrača GONG-a te nije dopustio uvid u izborni materijal.

Problemi s potvrdama i prethodnom registracijom
Biračko mjesto 101, Derventa BIH, birač je predao promatraču GONG-a svoju obavijest o prethodnoj registraciji uz napomenu da on osobno nije tražio prethodnu registraciju, već je to za njega (i navodno cijelo mjesto Plehan) učinio djelatnik konzulata u Banja Luci. Birač je odbio glasovati iako je prethodno registriran.
Biračka mjesta 79, 80 i 81, Stolac: birači iz mjesta Kruševo kod Stoca krivo su registrirani kao da spadaju pod mjesto Kruševo kod Mostara pa ne mogu glasati u Stocu
Biračko mjesto 61, Livno: birački odbor popodne nije upućivao birače na mogućnost izdavanja plave potvrde, nego im govorio kako je za to kasno.
Biračka mjesta 33 i 34, Fojnica: zatvorena, ali je došao naputak iz konzulata da se telefonira sve birače koji su trebali dobiti potvrdu da ih se zove i omogući glasovanje.
Brojni birači nisu dočekali plave potvrde od konzulata diljem BIH, iako su neki na njih imali pravo.
Upute DIP-a da biračima u Hercegovini koji na biračkim mjestima čekaju potvrde (satima) dozvole glasovanje onima koji ostanu na biračkim mjestima i dočekaju potvrdu, dok su biračka mjesta u Sarajevu dobili dojavu da telefonski kontaktiraju birače koji su otišli doma i tamo čekali potvrdu da se vrate i glasuju (biračka mjesta već zatvorena). Velik broj birača nije dočekao potvrdu.

Kršenje izborne procedure
Biračko mjesto 114, Orašje: biračko mjesto otvoreno s pola sata kašnjenja.
Biračko mjesto 50, Široki Brijeg: birački odbor prvi dan glasovanja popisivao sve birače u isti popis za glasovanje.
Biračko mjesto 44, u Mostaru i 52, u Širokom Brijegu: nije se poštivala tajnost glasovanja, obiteljsko glasovanje.
Biračko mjesto br. 70. u Grudama: nasilni birači u jednom su trenutku preuzeli kontrolu nad biračkim mjestom, pozvan je zaštitar koji je savladan, nakon čega je došla policija koja održava red. Biračko mjesto nije bilo zatvoreno. DIP je obaviješten.
Biračko mjesto br. 46. u Mostaru, birački odbor dopustio glasovanje samo s domovnicom.
Tijekom popodneva na većem broju biračkih mjesta u Hercegovini česti slučajevi obiteljskog glasovanja.
Biračko mjesto 44, Mostar: predsjednica biračkog odbora nije dala članici biračkog odbora da napiše primjedbu (po drugi put), no na insistiranje GONG-a ipak je dopustila. Na istom biračkom mjestu prijavljeni su slučajevi kršenja izborne šutnje.

Ostalo
Biračko mjesto 55, Mostar: jučer je nestao prazan zapisnik o radu biračkog odbora pa su dobili novi i koji je promatračica GONG-a upisala primjedbu.
Biračko mjesto 79 i 80, Stolac: od 10 članova biračkih odbora, 6 ih je nominirao HDZ .
Dvoje građana dojavilo da Nezavisna lista Lijanovići u Grudama kupuje glasove od birača na način da birač pokaže na mobitelu sliku glasačkog listića sa zaokruženim brojem (Čapljina, Stolac, Jajce...)
Organizirano dovođenje birača na biračka mjesta (kombijima i autobusima) od strane HDZ-a, HSP-a i Lijanovića.
Biračko mjesto 44, Mostar: vladala netolerantna i nedemokratska atmosfera, predsjednica biračkog odbora nije dala članici biračkog odbora da napiše primjedbu u zapisnik.
Biračka mjesta 64 ,65 i 66, Tomislavgrad: nije organizirano glasovanje za stare i nemoćne.
Biračko mjesto 112, Tuzla: na plakatnom mjestu unutar kruga 50m od BM-a je veliki plakat Ive Sanadera.
Dojave promatračima da je na nekim biračkim mjestima članovima biračkih odbora nuđen novac kako bi ubacivali listiće nakon zatvaranja birališta (najviše dojava za Lijanovića).
Otežano faksiranje izvoda iz zapisnika prema DIP-u.

Zatvaranje biračkih mjesta i prebrojavanje glasova
Većina biračkih mjesta zatvorena je na vrijeme. Na većini biračkih mjesta proces pečaćenja materijala prošao uredno. Na manjem brojnu biračkih mjesta brojanje glasova započelo je odmah po zatvaranju. Na većem broju biračkih mjesta pojavili su se problemi zbog birača koji su čekali tzv. plave potvrde tj. birački odbori nisu znali treba li im dopustiti da glasuju, s obzirom da su potvrde čekali cijeli dan (poneki od jučer), posebice na području Hercegovine.
Oko 19:45 na pojedina biračka mjesta stiže informacija od DIP-a kako treba zastati ili ne započinjati brojanje glasova uz naputak kako biračima koji su biračkim odborima ostavili broj telefona da ih obavijeste ako/kad dobiju potvrdu, moraju omogućiti da glasuju. Određeni broj biračkih odbora oglušio se na ovu uputu te nastavio s brojanjem glasova. Jedan dio biračkih odbora uopće nije dobio uputu službenim putem, već je dojavljena s drugih biračkih mjesta ili od strane zaštitara, no dio biračkih mjesta prestao s brojanjem glasova unatoč činjenici da su već otpečatili kutije i počeli s brojanjem. Naknadno DKP Mostar dostavlja uputu da se predmetnim glasačima ne dopusti glasovanje te da se nastavi s brojanjem, što dodatno zbunjuje biračke odbore. Pojedini birački odbori istovremeno su zaprimili obje obavijesti, stoga nisu znali kako postupiti. Brojanje glasova nastavilo se oko 21:30, međutim nisu sva biračka mjesta istovremeno dobivala obavijesti o tome kako je nužno nastaviti proces. Naši mobilni timovi te stalni promatrači nisu imali veće primjedbe na ovaj dio procesa, osim što su u pojedinim slučajevima birački odbori pokazivali animozitet prema promatračima. No, većina biračkih odbora otvoreno je i prijateljski komunicirala s promatračima.

Birački odbori nisu bili u potpunost sigurni kako izgleda ovaj proces ispunjavanja zapisnika te je velik broj prvo ispunjavao izvode pa tek onda zapisnike. Procedura je uglavnom poštovana, uz napomenu kako se nije radilo o zlouporabama, već o neznanju i needuciranosti biračkih odbora. Problemi su nastali s faksiranjem izvoda iz zapisnika, s obzirom da se radi o više dokumenata, čije je faksiranje uzrokovalo „pucanje veza“ i otezanje postupka, zbog čega su pojedina biračka mjesta čekala primopredaju materijala više od sat vremena. Komunikacija biračkih odbora s konzulatom putem telefona bila je učestala zbog davanja obavijesti o tome trebaju li promatračima dati zapisnike te izvode iz zapisnika te ostatka procedure koja je jasno propisana zakonom.

NEANONIMNE DOJAVE GRAĐANA – Hrvatska

Problemi nacionalnih manjina
U Đevrskama , općina Kistanje, na biračkom mjestu 2: birački odbor ne upozorava birače na mogućnost da mogu glasati ili za manjinske ili liste izborne jedinice.
Biračko mjesto 32, Gruž-Dubrovnik: Biračici koja je na popisu birača upisana kao pripadnica nacionalne manjine, predsjednik biračkog odbora nije dozvolio da glasa za listu izborne jedinice, iako je to izričito tražila. Mobilna ekipa GONG-a uložila je primjedbu na zapisnik.
Biračko mjesto 18, Glina: birač dojavio da 4 birača nisu mogla glasovati za opću listu nego su morali glasovati za manjinsku listu.
Biračko mjesto 3, Skradin: biraču nije napomenuto da može birati između liste manjina i opće.
Biračko mjesto 23, Botinec-Zagreb: biračica je bila izložena neugodnosti od strane drugog birača stoga što je biračica pripadnica nacionalne manjine.
Biračko mjesto 108, Tenja: biraču nije dozvoljeno izabrati da li želi glasovati za kandidate manjina ili za opću listu.
Biračko mjesto 3, Skradin-Sladići te biračko mjesto 257, Markuševac: birači pripadnici nacionalnih manjina nisu upućivani u mogućnost biranja glasovanja između općih i manjinskih listi.
Biračko mjesto 1, Velika Gorica: biraču nisu dali da glasa za listu izborne jedinice nego samo za kandidate nacionalnih manjina, uz objašnjenje zamjenice predsjednice odbora da se to na ovim izborima ne može.

Kršenje izborne procedure
Biračko mjesto 3, Rogoznica otvoreno je sa zakašnjenjem, iza 7.15 sati.
Biračko mjesto 15, Zagrebu, birački odbor dopustio glasovanje samo s domovnicom.
Biračko mjesto 14, Križevcui: časna sestra dovela je 4 starije štićenice iz doma u blizini i nakon što su dobile listiće, glasovala je umjesto njih na biračkom mjestu (za sve 4 osobe).
Biračko mjesto 109, Zagreb – Kozjak, birač dojavio da je drugi birač glasovao za sebe i ženu. Birački odbor je negodovao, ali dopustio glasovanje.
Biračko mjesto 22, Čakovec: birač dojavio da predsjednik biračkog odbora nagovara osobe da glasuju za HDZ.
Biračko mjesto 2, Puntinovci: nedostajalo je glasačkih listića za opću listu izborne jedinice koji su nakon određenog vremena dostavljeni iz izbornog povjerenstva. No, određen broj birača nije mogao glasovati.
Biračko mjesto 222, Zagreb: birač je bio zaokružen već kad je došao na biračko mjesto, dali su mu da glasuje pod drugim imenom.
Biračko mjesto 94, Zagreb: birač je već bio zaokružen u popisu birača kad je došao na biračko mjesto.
Biračko mjesto 3, Kaštel: birač je bio već zaokružen kad je došao na biračko mjesto, dali su mu da glasa pod drugim imenom.
Biračko mjesto 188, Zagreb – Gredice: glasovanje bez identifikacijskih dokumenata.
Biračko mjesto 135, Zagreb: nepokretnoj osobi birački odbor je donio listić i kovertu, no birački odbor tražio da se osoba potpiše na kovertu kako bi znali tko je glasovao. Osoba odbila potpisati i nije glasala.
Biračko mjesto br. 17. u Zadru, IX. izborna jedinica, biračica već bila zaokružena kad je došla glasovati
Neki birački odbori nisu izlazili u susret bolesnim i nemoćnim osobama da glasuju kod kuće (dojave iz Slunja, Karlovca, Zadra...)
Birački odbor u Veprincu, Tumpići 1, zaokruživao je imena birača u izvatku iz popisa birača grafitnom olovkom.
Brod Liburnija, kompanija Jadrolinija: nisu dobili glasačke kutije, nisu uopće glasovali.

Ostalo
Biračko mjesto 49, Zagrebu, anketari Mediane provode anketu unutar prostorije biračkog mjesta.
Biračko mjesto 16, Netretić: birač dojavio o članu biračkog odbora koji je nepozvan došao u kuću kod njega i nagovarao njega i ženu da glasuju za HDZ.
Biračko mjesto 7, Sunja: starijoj osobi bez poziva prijepodne došao kandidat HDZ-a, uzeo osobnu iskaznicu rekavši kako će popodne doći policajac s listićem te da mora zaokružiti broj 8. (broj osam na listiću je HDZ). Nakon 17 h došla su dva člana biračkog odbora, donijela osobnu iskaznicu i listić te je starija osoba glasovala.

GONG je zaprimio mnogo anonimnih pritužbi birača pripadnika nacionalnih manjina koji se osjećaju poniženo ili im nije ponuđena mogućnost glasovanja za opće liste, a nekima je čak uskraćena.
U GONG je pristiglo na stotine upita oko lokacije biračkih mjesta, upita oko glasovanja nacionalnih manjina, glasovanja bolesnih i nemoćnih, oko kršenja izborne šutnje i sl.
I današnji dan obilježila su brojna kršenja izborne šutnje – od distribucije promidžbenog materijala, preko agitiranja, do slanja sms-ova, o čemu smo izdali detaljno priopćenje.

chevron-right