GONG i TIH: Javni poziv strankama, listama i kandidatima

29. listopada 2007.

GONG i Transparency International Hrvatska na današnjoj su konferenciji za novinare uputili javni poziv strankama, listama i kandidatima na predstojećim parlamentarnim izborima. Tekst poziva donosimo u cijelosti.
Pročitajte tko se odazvao pozivu i koliko će koja od stranaka utrošiti u kampanji.

GONG i Transparency International Hrvatska pozivaju političke stranke, nezavisne liste i kandidate za zastupnike nacionalnih manjina da na predstojećim parlamentarnim izborima:

1. do početka službene kampanje, 3. 11., sukladno izbornom zakonu javno objave iznose koje namjeravaju potrošiti u kampanji;
2. do 20. 11. javno objave preliminarne izvještaje o visini i izvorima sredstava za kampanju te imena donatora;
3. do 30 dana nakon dana izbora javno objave finalne izvještaje o visini i izvorima sredstava za kampanju te imena donatora.

S obzirom da je financiranje izbornih kampanja u hrvatskom zakonodavstvu neadekvatno riješeno, ovakvim postupanjem osigurala bi se transparentnost financiranja izbornih kampanja, a Hrvatsku približilo demokratskoj praksi razvijenih zemalja.

Ogledni primjerak obrazaca za financijsko izvještavanje ponudili smo svima na slobodnu upotrebu na web stranicama www.transparency.hr te www.gong.hr, odnosno pronaći ćete ga u gornjem desnom kutu uz ovaj tekst.

Budući da se korištenje uredskih prostorija i sredstava državne uprave, gradova, općina i županija te javnih poduzeća u kojima tijela javne vlasti imaju većinski udio u kampanji smatra zloupotrebom javnih resursa, izražavamo nadu da takvih postupanja neće biti.

Pozivamo i medije, posebice nacionalne TV, radio i novinske kuće da javno objave iznos ukupnih troškova uplaćenih za izbornu promidžbu po svakoj stranci, listi i kandidatu.

S obzirom da stranke, liste i kandidati prema zakonu nemaju obavezu izvještavanja o financiranju i troškovima kampanja, apeliramo na medije da odigraju svoju korektivnu ulogu i u višem cilju transparentnosti izbora objave navedene podatke.

GONG i TIH pratit će troškove stranaka, lista i kandidata tijekom kampanje i o tome izvijestiti javnost. O rezultatima ovog praćenja kao i metodama javnost će biti izvještena naknadno.

Prema rezultatima istraživanja TIH-a većina hrvatskih građana, njih 52,8 posto, smatra stranke i političare koji javno ne objavljuju svoje izvore financiranja nepoštenima. Nešto više od petine, odnosno 22,2 posto, smatra da je riječ o političarima i strankama koji još nisu naučili važnost prikazivanja izvora financiranja, a 14,8 posto ih smatra snalažljivima.
Pri konačnoj odluci o tome kome dati glas većina građana će voditi računa o izvorima financiranja predizborne kampanje – to je bitno za 41,8 posto građana. Nešto manje, 40,1 posto, će donositi odluku bez obzira na izvor financiranja stranaka, dok 18,2 posto građana nije sigurno.
Nažalost, hrvatski građani političke stranke smatraju iznimno korumpiranim: na Barometru korupcije TI-ja zaslužile su ocjenu 4, s time da ocjena 5 znači potpunu korupciju. Ukoliko se želi promijeniti ovakav stav građana, ključno je objavljivanje svih podataka o financiranju stranaka.

Bez transparentnog financiranja predizbornih kampanja nema transparentnog izbornog procesa.

Nepovjerenje u političke stranke dovodi u pitanje povjerenje u politički sustav, potom neizravno u funkcioniranje rada tijela javne vlasti, što u konačnici ima negativne posljedice za sve građane.


Na poziv GONG-a i TIH-a do sada su se odazvali nezavisni kandidati Zdenka Čuhnil i Slaven Letica, te sljedeće stranke: MDS, SDA i SDP.
Dostavljene nam okvirne podatke o izvoru i visini financijskih sredstava koje oni namjeravaju utrošiti za izbornu promidžbu pred parlamentarne izbore, možete pronaći u desnom gornjem kutu uz ovaj članak.
Dodatno, okvirne podatke o visini financijskih sredstava u medijima ili web stranicama su objavili: HDZ (19,5 milijuna kuna), koalicija HSS-HSLS-PGS (oko 10 milijuna kuna), HNS (9 milijuna kuna), HSP (oko osam milijuna kuna), Hrvatska stranka umirovljenika (2,5 milijuna kuna), IDS (2 milijuna kuna) HDSSB (1,5 milijuna kuna), SDSS (oko 20,5 tisuća kuna), DC (1,5 milijuna kuna), Ljevica Hrvatske (100 tisuća kuna), Njemačka narodnosna zajednica – Zemaljska udruga Podunavskih Švaba u Hrvatskoj (30 tisuća kuna).

chevron-right