REAKCIJA GONG-a NA ISTUP MILANA BANDIĆA: GRADONAČELNIČE, GRAD - TO SU GRAĐANI!

16. listopada 2007.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić izjavljuje da su mu najveći učitelj građani, da polaže račune građanima i da su građani ti koji ga najbolje poznaju. U isto vrijeme ti isti građani, prema njegovom mišljenju, u politici i javnim poslovima sudjeluju samo onih 5 minuta koliko provedu na biračkim mjestima svake 4 godine! Medijima

Zagreb, 31. siječnja 2007. 

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić izjavljuje da su mu najveći učitelj građani, da polaže račune građanima i da su građani ti koji ga najbolje poznaju. U isto vrijeme ti isti građani, prema njegovom mišljenju, u politici i javnim poslovima sudjeluju samo onih 5 minuta koliko provedu na biračkim mjestima svake 4 godine!

Gradonačelnik Zagreba, glavnog i najvećeg grada u Republici Hrvatskoj, u samo jednome satu jedne emisije pokazao je građanima gdje im je mjesto. Građani mogu šetati gradom, piti kavu u gradu, parkirati u gradu... Sve dok ne dirnu Grad. Građani su njegov učitelj sve dok šute.
 
Svi oni koji u međuvremenu žele sudjelovati i znati što Grad ili neko drugo tijelo javne vlasti radi, svi oni koji zapitkuju, traže odgovore ili javnu raspravu, kritiziraju, izražavaju svoje mišljenje suprotno od onog koje zastupa gradonačelnik ili pak prosvjeduju, trebaju se strpjeti do izbora da dođe „njihova“ politika (jer se po njegovom mišljenju i saznanju, građanski može djelovati samo u funkciji „nečije“ politike).

A oni koji svoje plaće dobivaju od Grada (tj. od “Bandića”), ma kako profesionalno obavljali svoj posao u radno vrijeme u gradskim službama, kazalištima, muzejima, Holdingu ili nekoj drugoj instituciji financiranoj iz gradskog proračuna, trebaju uzeti bolovanje kako bi prosvjedovali.

Negira građanima i Ustavom zajamčeno pravo na izražavanje i pravo na javno okupljanje, pa makar se izražavali i okupljali u svoje slobodno vrijeme. I, ako ga budu provocirali, sagradit će im još jednu dvoranu - treću. Njihovim novcima u njihovom gradu.

Samo dva dana ranije isti je gradonačelnik omalovažio sve građane koji su na Cvjetnome trgu koristili svoje pravo na javno okupljanje, pa i sve one civilne inicijative koje štite prava građana kad ih oni koje su ti isti građani izabrali zaborave ili kad pod krinkom javnog interesa djeluju u nekom drugom interesu. Omalovažavajući jednog aktivista, omalovažio je sve građane i aktiviste koji se proteklih godina „nisu snašli“ na način na koji su to uspjeli brojni političari, biznismeni i svi oni koji imaju „kučeta i mačeta“ pa su po toj logici podobniji za razgovore i dogovore.

Gradonačelnik Milan Bandić i svi njemu slični širom Hrvatske, moraju znati da su devedesete prošle i da takvo ponašanje i stavovi imaju ime, a zovu se demagogija, bahatost i samovolja. I ne može ih se sakriti iza smiješka.

Građani i građanke, imamo pravo biti aktivni, imamo pravo kritizirati, prosvjedovati, izražavati svoje mišljenje, okupljati se, organizirati peticije, javna događanja, tražiti referendum. Imamo pravo podnositi predstavke i pritužbe, prisustvovati sjednicama predstavničkih tijela te pravo da tražimo i organiziramo javne rasprave o svim pitanjima od našeg interesa... Imamo pravo znati, reći i sudjelovati onoliko koliko želimo i kad želimo. Jer ta nam prava daju Ustav i zakoni Republike Hrvatske.

Suzana Jašić
Predsjednica GONG-a

chevron-right