JAVNA PODRŠKA FERALU

16. listopada 2007.

Zgroženi smo i krajnje zabrinuti mogućnošću nestajanja Feral Tribuna s medijske scene u Hrvatskoj. Tim činom nestao bi važan dio neovisnog i istraživačkog novinarstva, novinarstva koje se ne udvara, ne boji i ne podilazi.
Medijima

Zagreb, 15. lipnja 2007.
 

Zgroženi smo i krajnje zabrinuti mogućnošću nestajanja Feral Tribuna s medijske scene u Hrvatskoj. Tim činom nestao bi važan dio neovisnog i istraživačkog novinarstva, novinarstva koje se ne udvara, ne boji i ne podilazi.

Feral je dio rijetke svjetle medijske povijesti iz razdoblja devedesetih, a tada su, kao i nakon toga, istraživali i objavljivali priče koje mnogi nisu željeli čuti ili znati, a zbog čega su i kao medij i kao novinari bili izloženi sramotnim finacijskim sankcijama i prijetnjama.

Urednici i novinari Ferala imali su jako puno hrabrosti, moralnih pobuda i dišpeta kada je toga bilo malo, kad je to bio nepoželjan oblik ponašanja i razmišljanja, a imaju ih i danas kad su zavladale neke druge vrijednosti. Znamo o čemu pričamo i duboko poštujemo kolege iz Ferala i njihove zasluge u probijanju društvenih tabua i razgolićavanju slike društvene stvarnosti koju nam se nastojalo servirati.

Nadalje, Feral je jedan od rijetkih medija koje je davao prostor građanskim inicijativama i civilnome društvu općenito, ali i svima onima koji taj prostor nisu mogli dobiti u drugim medijima jer su bili nepodobni ili nekomercijalni.

Ako ne podržimo slobodu javne riječi i vrijednosti neovisnog novinarstva sada ili tada kad to nekome iz ovih ili onih razloga kratkoročno ne odgovara, odgovorni smo za dugoročne probleme koji će nastati u društvu u kojem vladaju kapital i politika s ciljem što veće moći, kontrole i profita. Građanin će odumrijeti, a zamijenit će ga birač, kupac i potrošač.

Pozivamo Vladu, posebice premijera Sanadera, da ovom prilikom dokaže svoju stvarnu privrženost osnovnim načelima demokracije. Podsjećamo na Voltaireovu rečenicu upućenu političkom neistomišljeniku koja je postala jednim od osnovnih demokratskih postulata: "S vašim se mišljenjem ne slažem, ali ću se uvijek boriti za vaše pravo da ga javno iznosite!". Gospodine Sanader - omogućite daljnje nesmetano izlaženje Ferala i osigurajte mogućnost javnom komuniciranju i onog djela javnosti u Hrvatskoj koja djeli njegove stavove. Iznos poreznog duga Ferala ne može znatno ojačati državni proračun, a u usporedbi s iznosima velikodušno oproštenim drugim medijima upravo je smiješno minorna. Uvjereni smo da podrška Feralu neće umanjiti već samo uvećati vašu političku snagu.

Pozivamo i tvrtke da financijski pomognu Feralu kako bi barem malo spasili obraz zbog njegovog prešutnog političko-ekonomskog bojkota.

Organizacije civilnog društva koje svojim djelovanjem
promiču vrijednosti iz članka 3. Ustava RH:
Centar za mirovne studije
CESI
Forum za slobodu odgoja
GONG
ZaMirNet
Zelena akcija

chevron-right