“GRAĐANI IMAJU PRAVO ZNATI” - AKTIVNOSTI GONG-a POVODOM MEĐUNARODNOG DANA PRAVA NA PRISTUP INFORMACIJAMA

16. listopada 2007.

I ove će godine GONG nizom aktivnosti obilježiti 28. rujan - Međunarodni dan prava na pristup informacijama „Građani imaju pravo znati“:

Medijima

Zagreb, 27. rujna 2007.

I ove će godine GONG nizom aktivnosti obilježiti 28. rujan - Međunarodni dan prava na pristup informacijama „Građani imaju pravo znati“:

- U višednevnoj medijskoj kampanji TV i radio spot „Ima li života u svemiru?” i ove će se godine besplatno emitirati na više od 30 TV i radio postaja u cijeloj Republici Hrvatskoj. Ovom prilikom ističemo svijest i društvenu odgovornost koju su lokalni i nacionalni mediji ponovo pokazali pridružujući nam se u kampanji i ove godine.

- Također, 28. rujna 2007. u Novinarskom domu održava se konferencija povodom obilježavanja Međunarodnog dana prava na pristup informacijama u organizaciji GONG-a i Središnjeg državnog ureda za upravu, na kojoj će, uz hrvatska iskustva i preporuke, biti predstavljen i irski model ostvarivanja prava na pristup informacijama.

- Na GONG-ovim web stranicama (www.gong.hr) građani mogu pronaći informacije o njihovom pravu na pristup informacijama, upute i obrasce za postupanje, važeće propise, kao i popis tijela javne vlasti.
- Nastavljamo s distribucijom brošure o pravu na pristup informacijama putem svojih regionalnih ureda.

28. rujan - Međunarodni dan prava na pristup informacijama se od 2002. godine obilježava širom svijeta, kako bi se podigla svijest građana o tom važnom pravu. Pravo na pristup informacijama kojima raspolažu tijela javne vlasti jedno je od osnovnih prava građana zaštićeno međunarodnim ugovorima i Ustavom RH.
To pravo je jedan od osnovnih instrumenata demokratizacije država, kao i povećanja transparentnog rada njihovih institucija, čime se pridonosi smanjenju korupcije te jačanju povjerenja građana u državu i njezine institucije.
Gotovo sve zemlje u tranziciji, većina zemalja Europe i preko 60 drugih zemalja svijeta u posljednjih su desetak godina usvojile zakone koji njihovim građanima omogućuju pravo na pristup službenim informacijama, a među njima i Hrvatska 2003. godine.

Svim građanima, medijima i tijelima javne vlasti čestitamo sutrašnji Međunarodni dan prava na pristup informacijama.

Zahvaljujemo na objavi i upućujemo srdačan pozdrav,

Suzana Jašić
Predsjednica GONG-a

chevron-right