GONG OŠTRO PROSVJEDUJE PROTIV NOVOG PRIJEDLOGA ZAKONA O TAJNOSTI PODATAKA

16. listopada 2007.

GONG ponovo prosvjeduje protiv novog Prijedloga zakona o tajnosti podataka kojeg je Vlada protekloga tjedna uputila u Sabor.
Prijedlog zakona izmijenjen je u mnogim dijelovima, ali ključne stvari nisu definirane.

Medijima

Zagreb, 30. 1. 2007. 

GONG oštro prosvjeduje protiv novog Prijedlog zakona o tajnosti podataka:
-Tko će štititi interese građana pred Golijatom i tko će ga provjeravati?
- Tajnost i dalje pravilo, a ne izuzetak!

GONG ponovo prosvjeduje protiv novog Prijedloga zakona o tajnosti podataka kojeg je Vlada protekloga tjedna uputila u Sabor.

Prijedlog zakona izmijenjen je u mnogim dijelovima, ali ključne stvari nisu definirane. Ukoliko se ovaj Prijedlog zakona usvoji, Zakon o pravu na pristup informacijama postat će mrtvo slovo na papiru. Ovakav Zakon o tajnosti podataka protivan je principu otvorenosti i uvida u rad državnih tijela i samo će najuporniji građani ulaziti u borbu za dokazivanje svog prava na informaciju. Zakon svodi građane na Davida, a državu na Golijata.

- Što kad se tajnom proglasi dokument kojim se prikriva kazneno djelo, prekoračenje ili zloupotreba ovlasti ili bilo kojeg nezakonitog djelovanja?
- Što ukoliko se ne slažemo s odlukom da se podatak proglasiti tajnom ili smatramo da stupanj tajnosti nije prikladno određen?
- Što ukoliko želimo provjeriti je li podatku dodijeljen najniži stupanj tajnosti i je li izvršena periodična procjena tajnosti?
- Nadalje, vlasnik podatka dužan je razmotriti zahtjev za podatkom koji je tajan te razmotriti postojanje javnog interesa. Dakle, ista osoba koja proglašava podatak tajnom, provodi test javnog interesa nad tim podatkom! Što u slučaju kad se ne slažemo s tom procjenom i uskratom podatka?

Kome ćemo se mi kao građani moći obratiti i žaliti u svim ovim slučajevima? Tko će provjeravati odluke državnih tijela, tko će štititi interes javnosti i pravo na pristup informacijama? Nitko! Ne postoji takvo tijelo.
Doduše, Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost provodi inspekcijski nadzor, ali samo za postupak klasifikacije i deklasifikacije podataka. No, nedavna događanja oko tajnih službi pokazala su kako državna tijela međusobno surađuju i kolika je potreba za neovisnim tijelom (kojeg ima većina zemalja!) koje bi vršilo nadzor nad provedbom zakona i štitilo interes javnosti.

U demokratskim zemljama postoji balans izmedju tajnosti/sigurnosti i demokratske odgovornosti, odnosno kontrole javnosti. Tajnost je izuzetak, a ne pravilo, a neovisno tijelo educira i građane i državna tijela, posreduje između građana i državnih tijela i vrši nadzor nad provođenjem zakona i interesom javnosti.

Najodlučnije tražimo se prije donošenja ovog Zakona, najprije dopuni Zakon o pravu na pristup informacijama s povjerenikom za informacije, testom javnog interesa i načelom razmjernosti. U protivnom, ovaj će Zakon biti udar na demokraciju, prava građana i institut javnosti.

Suzana Jašić
Predsjednica GONG-a

chevron-right