10 GODINA GONG-a: REZIME, ZAHVALA ILI JEDNOSTAVNO UVOD

15. listopada 2007.

Negdje u listopadu 1997., prije 10 godina, nas nekoliko počelo je razmišljati da GONG registriramo kao udrugu...

Negdje u listopadu 1997. nas nekoliko počelo je razmišljati da GONG registriramo kao udrugu.

Iza nas je već bilo, doduše neuspješno, promatranje lokalnih i predsjedničkih izbora 1997. godine na kojima nam je tadašnje Republičko izborno povjerenstvo odbilo izdati dozvolu za promatranje. Naši promatrači bili su uglavnom hrabri aktivisti udruga Koordinacije organizacija za zaštitu i promociju ljudskih prava koja je i inicirala inicijativu GONG, a policija je na jednim i na drugim izborima privodila naše promatrače.

Mediji, mnogi u službi tadašnje politike, naša su nastojanja znali ignorirati ili pogrešno tumačiti, kao što su to radile i mnoge državne institucije i neke stranke. Bili smo "špijuni, strani plaćenici, neprijatelji Hrvatske, žuti, zeleni i crveni vragovi". Početak svakako nije bio ohrabrujući, ali znali smo da naš posao tek treba započeti. Tijekom 1998. godine, GONG je upisan u registar udruga.

Danas nismo više udruga za promatranje izbora, već mnogo više. Promatranje izbora i izbori općenito, tek su jedna od naših mnogobrojnih aktivnosti kojima je cilj razvijati participativnu i reprezentativnu demokraciju, demokratsku kulturu, otvarati institucije i poticati ih da budu na usluzi građanima, poticati građane da budu aktivni i informirani, doprinositi razvoju civilnoga društva...

Naše aktivnosti, rezultate i sredstva svake godine objavljujemo javno u godišnjem izvještaju, poslujemo transparentno i otvoreno, surađujemo s nizom domaćih i međunarodnih institucija, medija i udruga, imamo podršku javnosti.

I dalje, s vremena na vrijeme, suočavamo se s ostacima mentalnog sklopa jednog prošlog vremena gdje su oni koji su radili i mislili drukčije bili neprijatelji i špijuni, a danas su nešto treće, bilo što, što može poslužiti klevetanju ne bi li građani pomislili kao „ni tu nešto ne valja“. Jer u našem je društvu mnogima teško shvatiti da postoje i oni koji ne rade ni za čiji račun, ni pod čijom direktivom, paskom ili uputama, ni za čiji račun ili interes do li općeg interesa i vrijednosti koje su propisane u članku 3. Ustava Republike Hrvatske. Ima li veće ljubavi za svoju zemlju od poštivanja Ustava i nesebičnog rada za promicanje jednakosti, nacionalne ravnopravnosti, mirotvorstva, socijalne pravde, poštivanja prava čovjeka, vladavine prava…? Srećom, tih je likova sve manje, ali uvijek će ih biti i ne smetaju nam. Jer naša zemlja, njene institucije, hrvatska javnost, mediji, građani i udruge grabe koracima naprijed. I to je ono što nas raduje.

Za kraj, neću spominjati naše aktivnosti, rezultate i ljude u ovih 10 godina jer bismo sigurno nešto ili nekoga ispustili i to ne bi bilo fer. No, svaka osoba, aktivnost, projekt, greška i uspjeh, pridonijeli su izgradnji, usponima i padovima, sazrijevanju GONG-a. Bit će toga još.

A najbitnije od svega je to nam je i dalje stalo.

Suzana Jašić

chevron-right