ZAHTJEV ZA ISPRAVKOM I ODGOVOROM NA INFORMACIJU: Slobodna Dalmacija od 16. rujna 2007.

11. listopada 2007.

Zahtjev za ispravkom i odgovorom na informaciju, odnosno članak u Slobodnoj Dalmaciji od 16. rujna 2007. pod naslovom „U GONG-u dva milijuna kn troše samo na plaće“

SLOBODNA DALMACIJA
n/r glavni urednik Mladen Pleše
Zagreb, 20. rujna 2007.

Sukladno članku 40. i 56. Zakona o medijima, zahtijevamo od gornjeg naslova da objavi sljedeći ispravak i odgovor na informaciju odnosno članak koji je Slobodna Dalmacija objavila u nedjelju, 16. rujna 2007. godine u tiskanom i elektronskom izdanju pod naslovom: „U GONG-u dva milijuna kn troše samo na plaće“

Navedeni ispravak i odgovor bitno nadopunjuje navode o činjenicama i podacima u objavljenom članku, s obzirom na opširne i detaljne odgovore koji su dostavljeni autoru članka 19. srpnja 2007. godine, a vezano uz upite o činjenicama iz objavljenog članka.

S obzirom da je navedeni ispravak i odgovor istovjetne prirode i duljine kao i objavljeni članak, sukladno članku 41. Zakona o medijima tražimo objavu odgovora u istom (nedjeljnom) izdanju te na istom mjestu i na isti način na koji je bio objavljen navedeni članak.

Poštovana gospodo Kaštelani, ili kako ste se već jučer zvali, ili kako ćete se već jučer zvati, čestitamo!

Vi ste, kao nitko prije, razotkrili cijeli jedan virtualni svijet dokonih lijenčina koje su ga, o kako lukavo i pokvareno, gradile godinama. Naime, taj Matrix civilnog društva, taj GONG, zapravo nikad nije postojao.
Postojali su samo novci koje je nekolicina osoba prikupljala lažnim obećanjima, lažnim izvještajima, izmišljenom transparentnošću na virtualnim web stranama i tiskanim publikacijama. I naravno, lažnim prijavama HZZO-u jer se zapravo nikad nije radilo ni o 18, ni o 50 zaposlenih, ni o 4, ni o 13 regionalnih ureda. Radi se zapravo o jednoj obitelji, jednoj od onih 200 s početka price i nastanka modernog svijeta kakvog danas znamo.

Ja, moja žena, moj unuk i njegov intimni prijatelj, priznajem, prikupili smo na desetke milijuna kuna u proteklih deset godina. Ali, da parafraziram jednu dobrohotnu baku s početka nastanka svijeta, "tko je kriv Dejanu i nama što smo sposobni"?

Svi promatrači GONG-a jedna su velika iluzija, kao što su to i sami izbori (koji se nikad zapravo nisu održali), laž je na tisuće radionica po srednjim školama (jer ni srednje škole ne postoje) i po lokalnim samoupravama i udrugama (koje samo misle da postoje), laž su sve one tribine i Građanski sati u svakom mjestu Hrvatske (jer ne postoje ni građani), kao i medijske kampanje (stvaran je samo sukob interesa), laž su Otvoreni Sabori, Internship programi, studijski posjeti, inicijative, amandmani, reagiranja, koalicije, akcije... Naravno, laž su i sve inspekcije koje provjeravaju naš rad, a koje šalju jednako dobronamjerni poput Vas.

Mi nikad nismo ništa radili, niti smo to zapravo željeli, niti želimo raditi! Mi si želimo dijeliti plaće jer smo odrasli na stripovima u kojima je Baja Patak cijeli život brojao i prikupljao zlatnike, i to je naš role model i naš uzor. Jer uzor se mora imati pa ga, vjerujemo, imate i Vi.

Sigurno ga imate jer ideali koje ste pokazali pišući svoj članak pokazuju da istraživačko novinarstvo u Hrvatskoj leži na mladim, obrazovanim i nepokolebljivim novinarima poput Vas kojima je jedini cilj istina. Prepoznali smo Vaše uzore, jer smo tijekom devedesetih, između kovanja opakih planova bogaćenja na račun poreznih obveznika SAD-a i Europske unije (sve ionako samih bogataša), pronašli vremena za praćenje medija!

Vasi su uzori vidljivi jer Vi ste pokazali da se priča može naći i tamo gdje nema priče i da se bez ikakvog konstruiranja i izokretanja činjenica koje smo Vam sami dali može prokazati društveni ološ poput nas, nataloženi mulj neradništva u napaćenoj i siromašnoj Hrvatskoj čiji su najveći problem udruge koje same sebi traže sredstva za rad, troše ih na zakonit način, imaju konkretne planove i rezultate rada i to sve objavljuju na svojim web stranicama. I pri tom dobivaju plaću.

Ovom prilikom ne branimo sebe, jer kao što smo već priznali, mi ništa ne radimo, ali branimo one udruge koje doista rade i koje primaju plaće. Jer znate, primati plaću nije nenormalna stvar. Razlika između njih i Vas je ta što oni sami sebi nalaze plaću (a plaće nitko ne voli dijeliti onima koji ne rade) i ako je ne pronađu, neće je imati.

A vaša je placa zagarantirana, barem dok pišete na način na koji pišete, nezavisan i objektivan. Jer onog trenutka kad počnete pisati naručene tekstove kojima je jedini cilj difamiranje, laganje i izokretanje, vaša će plaća postati samo mala naknada za ono sto ćete zauvijek izgubiti - čast novinara i dostojanstvo osobe.

No, u Hrvatskoj, kao što znamo, to nije neki problem. Postat ćete Vi jednog dana tamo negdje neki urednik. Vjerujemo u Vas.

A građanima Hrvatske se ispričavamo što smo deset godina lagali. Vi ste im rekli istinu: doista nema smisla da nam se priključe na ovim izborima, da volontiraju i da promatraju izbore s udrugom u kojoj žive paraziti, neradnici i bogataši. Uostalom, tko će takvoj udruzi i vjerovati ako ponovo naiđe na nepravilnosti i nezakonito ponašanje na izborima ili među institucijama? Tko će vjerovati udruzi koja će sutra ponovo upozoriti na opasne prijedloge zakona, prozivati one koji skrivaju svoje izvore financiranja, ali i pozivati da se javna sredstva troše transparentno, a građanima omogući pristup informacijama o radu javnih tijela?

Nitko. Jer navedeni problemi ne postoje i Hrvatskoj jako malo treba do idealnog svijeta utopije. Evo, samo da se riješi tih par udruga koje smetaju.

Smatramo da zaslužujete novinarsku nagradu i obavezujemo se da ćemo Vas kandidirati HND-u.

Srdačno, ispred obitelji GONG,
Suzana Jašić

chevron-right