2005. - Lokalni izbori

26. rujna 2007.

Građani Republike Hrvatske su na izborima za izbor članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, 15. svibnja 2005. birali članove 426 općinskih i 123 gradska vijeća te članove 20 županijskih skupština i Skupštine Grada Zagreba na 6.589 biračkih mjesta u Hrvatskoj.

Građani Republike Hrvatske su na izborima za izbor članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, 15. svibnja 2005. birali članove 426 općinskih i 123 gradska vijeća te članove 20 županijskih skupština i Skupštine Grada Zagreba na 6.589 biračkih mjesta u Hrvatskoj. U vijeća i skupštine biralo se ukupno 8.377 članova, a na 3.914 kandidacijskih lista upisano je 63.717 kandidata. Svaka općina, grad i županija bili su jedna izborna jedinica. Izbori su održani po razmjernom sustavu, a izborni prag iznosio je 5%. U popise birača upisano je 4.015.832 birača.

Izbore za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave promatralo je 1000 GONG-ovih promatrača na isto toliko biračkih mjesta, te 105 mobilnih promatračkih ekipa koje su obišle još 1500 biračkih mjesta, čime je ukupno pokriveno oko 40% biračkih mjesta u Hrvatskoj. 

Opća ocjena GONG-a je da su se izbori provodili sukladno izbornim propisima, iako je mjestimice bilo problema s poštivanjem izborne procedure od strane biračkih odbora. Profesionalnost i educiranost biračkih odbora varirala je od zadovoljavajućeg do vrlo dobrog, uz iznimke. Uočene nepravilnosti uspješno su otklonjene u suradnji s tijelima za provedbu izbora.

Iznenađujuće je nepoštivanje zakonskih propisa o izbornoj šutnji od strane političkih stranaka i nezavisnih lista. Izborni proces, zbog nepostojanja propisa koji reguliraju financiranje izbornih kampanja, nije do kraja transparentan, a zbog brojnih nepreciznosti izbornog zakona, ne postoji pravna sigurnost kandidata na izborima. S obzirom da je zakonodavni okvir ostao isti, uz tek manje izmjene, izborni proces u Republici Hrvatskoj ne možemo pozitivno ocijeniti, unatoč kvalitetnom radu izbornih povjerenstava i demokratskom okruženju provedbe izbora. 

----------------------------------

Izvještaj GONG-a o lokalnim izborima 2005. preuzmite ovdje (272 KB)

chevron-right