Gongova rasprava sa strankama uoči izbora o obrazovanju, mladima i snižavanju dobne granice za glasanje

05. travnja 2024.
Gongova rasprava sa strankama uoči izbora o obrazovanju, mladima i snižavanju dobne granice za glasanje 1
Foto: HINA/ Denis CERIC /dc

SDP, Most, Možemo, SDSS i Centar istaknuli su važnost kvalitetnog obrazovanja za budućnost Hrvatske   no imaju različite poglede na uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja kao obaveznog predmeta u škole i snižavanje dobne granice za glasanje na izborima, zaključeno je na Gongovoj raspravi stranaka uoči izbora o obrazovanju i položaju mladih u Hrvatskoj.

“Unatoč golemom i višegodišnjem trudu radu različitih aktera - od udruga, inicijativa, pojedinaca - sustavna i cjelovita reforma obrazovanja nije provedena, a Građanski odgoj i obrazovanje i dalje nije obvezni predmet u školama. Nesporno je, dakle, da je ključna volja onih koji nose vlast”, upozorila je uvodno Lucija Dumančić Jovanović, koordinatorica Gongovih edukativnih programa.

Na pitanje podržavaju li uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja kao obavezni predmet u škole, saborska zastupnica Marija Selak Raspudić kazala je da je Most protiv tog zahtjeva. Svoj stav je objasnila time da je satnica pretrpana te da većina ravnatelja nisu za uvođenje Građanskog odgoja kao obaveznog predmeta u škole.

Dalibor Prevendar iz SDP-a, Marin Živković iz Možemo i Nikola Vukobratović iz SDSS-a podržavaju uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja u škole, dok Ivana Fundurulić iz stranke Centar smatra kako se prvotno treba osnažiti međupredmetna nastava Građanskog odgoja te da bi taj predmet “trebao biti dio veće cjeline”.

Sudionice i sudionici složili su se kako društveno-humanistički predmeti trebaju postojati u svim strukovnim školama, te su se snažno usprotivili ukidanju predmeta Politika i gospodarstvo iz strukovnih škola. 

SDP i Možemo podržali su Gongov prijedlog snižavanja dobne granice za glasanje na izborima na 16 godina, dok su Most, SDSS i Centar istaknuli kako bi to mogla biti opcija nekada u budućnosti.

Živković je naglasio da Možemo podržava spuštanje dobne granice za glasanje jer se time potiče rano razvijanje navika glasanja na izborima, kao i povećana izlaznost mladih na birališta, dok Prevendar tvrdi kako SDP također podržava ovaj zahtjev, ali da njemu mora predhoditi uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja u škole.

“Treba nam veća izlaznost i participacija onih nakon 18 godina. Nisam sigurna da bismo spuštanjem granice nešto dobili. Jedan širi spektar odluka ostaje na 18. Možemo otvoriti raspravu, ali da se preko noći snizi dob za glasanje - ipak ne”, pojasnila je Selak Raspudić, a s njom se složila Fundurulić koja je istaknula kako se prvotno mora osnažiti participacija mladih koji već imaju pravo glasa. 

“To su arbitrarne granice koje nemaju nikakve posebne logike. Nije nužno vezano za punoljetnost i ne mora biti vezano za druga zakonska prava. Nije osobito riskantno, ne smatram da je snižavanje dobne granice opasno za sustav nije opasnost za sustav, može imati pozitivne efekte”, rekao je Vukobratović i dodao da načelno podržava ovaj Gongov i GOOD-ov zahtjev.

HDZ se nije odazvao pozivu, dok su Domovinski pokret i Pravo i pravda odbili sudjelovanje jer su imali druge obaveze. 

Gonga i GOOD su uoči parlamentarnih izbora izradile zahtjeve za političke stranke te smo ih tražile da se očituju po pitanjima koja su bila predmet današnje rasprave. Gong i GOOD inicijativa duže od 15 godina aktivno se zalažu za sustavno i kvalitetno uvođenje odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo u hrvatski odgojno-obrazovni sustav, no prijašnje vlade za to nisu imale sluha. Unatoč naporima brojnih aktera, Građanski odgoj još uvijek nije obvezni predmet, a reforma strukovnog obrazovanja vodi u ukidanje predmeta Politike i gospodarstva iz strukovnih škola čime 70% učenika lišava odgojno-obrazovne ciljeve i ishode koji se tiču poznavanja političkog ustrojstva, ljudskih prava, demokratskih vrijednosti i vladavine prava te razvoja političke kulture za aktivno sudjelovanje u oblikovanju političke zajednice.

Od stranaka koje su podržale naše zahtjeve, ukoliko budu sudjelovale u vlasti, tražit ćemo da ispune svoja obećanja. 

Gongova rasprava sa strankama uoči izbora o obrazovanju, mladima i snižavanju dobne granice za glasanje 2
Gongova rasprava sa strankama uoči izbora o obrazovanju, mladima i snižavanju dobne granice za glasanje 3
Na fotografiji Dalibor Prevendar. foto HINA/ Denis CERIC /dc
Gongova rasprava sa strankama uoči izbora o obrazovanju, mladima i snižavanju dobne granice za glasanje 4
Na fotografiji Marija Selak Raspudic. foto HINA/ Denis CERIC /dc
Gongova rasprava sa strankama uoči izbora o obrazovanju, mladima i snižavanju dobne granice za glasanje 5
Na fotografiji Marin Živkovic. foto HINA/ Denis CERIC /dc
Gongova rasprava sa strankama uoči izbora o obrazovanju, mladima i snižavanju dobne granice za glasanje 6
. Na fotografiji Nikola Vukobratovic. foto HINA/ Denis CERIC /dc

Gongova rasprava sa strankama uoči izbora o obrazovanju, mladima i snižavanju dobne granice za glasanje 7
Na fotografiji Ivana Fundurulic. foto HINA/ Denis CERIC /dc
Gongova rasprava sa strankama uoči izbora o obrazovanju, mladima i snižavanju dobne granice za glasanje 8
Na fotografiji Lucija Dumancic Jovanovic. foto HINA/ Denis CERIC /dc
Gongova rasprava sa strankama uoči izbora o obrazovanju, mladima i snižavanju dobne granice za glasanje 9
Na fotografiji Lovorka Bacic. foto HINA/ Denis CERIC /dc
Gongova rasprava sa strankama uoči izbora o obrazovanju, mladima i snižavanju dobne granice za glasanje 10
chevron-right