Osvijesti populizam - prijavi se na Gongov trening 

13. veljače 2024.
Osvijesti populizam - prijavi se na Gongov trening  1
Foto: Ilustracija, Gong

,,Narod je na mojoj strani. Vratit ću narodu ono što mu je oduzeto”.

,,Uz narod - protiv elita, bogataša i velikih banaka!”

Ovakve i slične izjave političkih aktera koji obećavaju da će “narodu vratiti otuđenu politiku i pravo da odlučuju o važnim pitanjima” posljednjih se godina često čuju u javnoj komunikaciji ili medijima. Dodatno se intenziviraju u predizbornom periodu kada nam kandidati koji pretendiraju na najviše funkcije poručuju da su ,,oni spasitelji građana_ki, dok su svi ostali političari korumpirani i loši”.

Zato je važno da u superizbornoj godini, kada građani_ke Hrvatske odlučuju tko će narednih godina u njihovo ime donositi odluke u zemlji i Europskoj uniji, sudjelujete na Gongovom treningu i osvijestite populizam, koji nužno ne mora biti loš.

Trening će se održati 8. ožujka, u Zagrebu

Populizam je novi način funkcioniranja politike koji jača posljednjih desetljeća, a populističke političke opcije zadobivaju dosad neviđeni uspjeh te postaju prijetnja etabliranim političkim strankama. Populističke ideje i akteri razlikuju se u tome koga prepoznaju i okrivljuju kao ,,štetne”, pa stoga mogu biti i lijevi, desni, ali i centristički. 

Ovaj trening će sudionicima_ama pomoći prepoznati jesu li populisti “dobre vile” ili je to samo dobro razrađena marketinška strategija koju koriste politički lideri u pridobivanju političke moći. Ukratko, je li je populizam način komunikacije, strategija za političku mobilnost ili (meta)ideologija? 

Cilj je da sudionici_e razumiju ulogu populizma u funkcioniranju liberalno-demokratskih društava, znaju prepoznati populističke aktere, celebrity populizam, ali i populizam u medijima.

AUTORI I IZVOĐAČI PROGRAMA:

prof. dr.sc. Berto Šalaj, Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu

prof. dr.sc. Marijana Grbeša-Zenzerović, Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu

izv. prof. dr. Gabrijela Kišiček, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Lucija Dumančić Jovanović, koordinatorica razvoja i provedbe Gongovih programa namijenjenih razvoju građanske pismenosti

Tanja Štampar, koordinatorica Gongovih edukativnih projekata

Sudjelovanje je besplatno za sve sudionike_ce. Ako živite izvan Zagreba i Zagrebačke županije, Gong Vam može osigurati smještaj tijekom treninga i nadoknaditi nastale putne troškove (preferiramo javni prijevoz).

Ukupno trajanje edukacije je 8 sati, a svi polaznici dobivaju Gongovu potvrdu o sudjelovanju.

Za prijavu na edukaciju ispunite prijavnicu klikom ovdje.

Osvijesti populizam - prijavi se na Gongov trening  2
Osvijesti populizam - prijavi se na Gongov trening  3
chevron-right