Bartolović: Koga briga ako Zoran Milanović voli oblačiti čipkaste gaćice?

15. siječnja 2024.
Bartolović: Koga briga ako Zoran Milanović voli oblačiti čipkaste gaćice? 1
foto HINA/ Tomislav PAVLEK

Sjetit će se zagriženi pratitelji otužnih političkih prilika u nas 2010. godine i povratka Ive Sanadera u Sabor kada mu skoro nitko nije htio niti ruku pružiti, razgovarati s njim, a kamoli sjediti kraj njega, pogotovo velika većina HDZ-ovaca kojima je upravo on omogućio unosne sinekure. Među njima nije bio Nazif Memedi, zastupnik romske i još desetak nacionalnih manjina koji mu je pružio ruku i čitavu situaciju lucidno prokomentirao riječima – "svi Cigani, samo ja Rom".

U najnovijem skandaloznom istupu predsjednika Republike Zorana Milanovića u kojem je ustvrdio da je novi ministar gospodarstva Damir Habijan gej, parafrazom i karikiranjem mogli bismo doći i do konstatacije – "svi gejevi, samo Milanović peder". Pri tome, naravno, mislimo na karakternu osobinu, a ne seksualnu orijentaciju, iako je irelevantno koje je seksualne orijentacije.

Pod ruku s Markić, Ilčićem i sličnima

Potpuno je nevažno je li Milanovićev prošlotjedni eksces bio uperen primarno prema bivšem ministru zdravstva Darku Milinoviću i njegovom odmjeravanju mišićja s Damirom Habijanom, pa je potonji ispao tek kolateralna žrtva predsjednikovih logoreja. Bitno je da o tome nema pravo govoriti nitko osim osobe koje se to tiče. U suprotnom se svrstavaš u kolo, rukom pod ruku, sa Željkom Markić, Ladislavom Ilčićem i sličnima, kojima je omiljena aktivnost guranje nosa u tuđe krevete.

"Habijan je gej", ispalio je tada ničim izazvan Milanović i time debelo zasjenio sve teme o kojima je taj dan u Splitu govorio ili trebao govoriti. Da, i?

Što bismo, recimo, da netko izvali da se Milanović voli potajno oblačiti u čipkasto žensko rublje, oblačiti haljine i najlonke, obuvati štikle, navlačiti perike, stavljati maskaru i sjenilo na oči, ruž na usne i lakirati nokte? Ništa. Baš ništa. To bi bila isključivo njegova privatna stvar zbog kojega ga nitko nema pravo prozivati ako time nikome ne čini zlo, pogotovo ne govoriti to u desetke mikrofona. Ticalo bi se to eventualno njegove obitelji i doslovno nikog drugog. Ono za što ga imamo pravo i moramo prozivati jest kada ne radi svoj posao kako treba. A ovakve eskapade lako bi ušle u tu kategoriju.

Tako se i Habijana treba i mora ocjenjivati po onome što čini kao ministar, a ne po tome koga ljubi. Nije li upravo Milanovićeva predizborna poruka bila: "Normalno, svatko ljubi koga voli", a sada se našao pozvanim upućivati javnost u ljubavne veze državnih dužnosnika. Jedino pravo i obavezu koju Milanović ima zazivati je Habijanovo ime ako bude loše radio svoj novi posao. Mogao je u Splitu, s punim pravom, čak i problematizirati kako i zašto je došlo do toga da odvjetnik Habijan postane ministar gospodarstva, ali, eto, predsjedniku države iz nikome znanih razloga bilo je važno istaknuti da je gej.

I što sad stvarno da potupav netko blebne da Milanović voli navlačiti ženske čipkane gaćice? I dalje ništa, njegova stvar ako to voli. Kao što je to isključivo bila stvar Vjekoslava Kralja, profesora povijesti, žestokog hrvatskog nacionalista koji je živio s ocem ustašom, a istodobno bio homoseksualac i transvestit koji je rado i strasno neskriveno navlačio na sebe žensku odjeću. Lik je to kojega je u filmu "Ustav Republike Hrvatske" maestralno odigrao sjajni Nebojša Glogovac i koji je do kraja filma svojim dojmljivim potezima došao do toga da po njemu, zadrtom filoustaši, susjed Srbin nazove svoje dijete.

Prije deset godina, u vrijeme dok je bio premijer, Milanović je izjavio da ne želi da ga pamte po ničemu. Želja će mu vjerojatno ostati neuslišena jer će mnogima u sjećanju ostati upravo ekscesi ove vrste. Puno je izvjesnije da nitko svoje dijete neće nazvati po njemu, neovisno o tome je li sklon oblačenju u žensku odjeću ili ne. Milanović je još samo jedna u nizu brojnih tragičnih grešaka biračkog tijela, svejedno je li riječ o lokalnim, parlamentarnim ili predsjedničkim izborima.

24-satno dežurstvo

Recentnim ispadom, a u njegovom mandatu bilježimo ih izobilje, predsjednik je odvukao pažnju s važnih tema i velikih problema, a nije da smo deficitarni s njima. Takvo ponašanje i obraćanje s najviše dužnosti u državi, ali i ostalih aktera u politici koji će se satrati ove godine da užicaju naš glas, samo dodatno potiče biračku apstinenciju i osnažuje sve šire uvjerenje građana da dužnosnike biramo samo kako bi se oni mogli baviti svojim željama i htijenjima ili frustracijama i obračunima, ovisno već o kome govorimo, a ne u korist općeg dobra i građana, na koje u pravilu misle jednom u četiri, odnosno, pet godina. I to vrijedi jednako i za predsjednika države i za vladajuće i za opoziciju.

Do koje je mjere politička kanalizacija zagadila ovo društvo govori i to da se oglasiti morao i Gong, koji je naglasio da su "Zoran Milanović i HDZ u proteklih nekoliko godina u tolikoj mjeri zatrovali politički diskurs u Hrvatskoj da bi Gong morao uvesti 24-satno dežurstvo ako bi htjeli reagirati na svu neprimjerenu retoriku navedenih političkih aktera".

Uz ocjenu da je "Milanovićeva izjava gruba povreda privatnosti Damira Habijana i predstavlja elementarnu nepristojnost, što, nažalost, nije ni prva ni zadnja takva izjava Zorana Milanovića", Gong najavljuje da će se u svom radu nastaviti snažno zalagati za razvoj demokratske političke kulture, svjesni da u tome neće imati potporu niti Zorana Milanovića niti HDZ-a.

Dno može biti još dublje

Superizborna godina u koju smo zakoračili, sudeći po onome što svakodnevno slušamo i gledamo, ne jamči da će proteći u korist razvoja demokratske političke kulture. Sigurnija je oklada da ćemo vjerojatnije svjedočiti hrpama blata i pljuvačke kojom će se aspiranti na razne fotelje snažno nabacivati, garnirano inovacijama poput nasilnog autanja suparnika ili prokazivanja kojem je od kandidata milo u tajnosti navlačiti čipkane ženske gaćice. Iako, nemojte se uljuljkati, može to dno biti još i niže.

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta Parlametar.hr, digitalne platforme Gonga za praćenje rada saborskih zastupnica i zastupnika. Intervjue i komentare piše iskusna saborska izvjestiteljica Sandra Bartolović.

Sandra Bartolović se od početka 1990-ih bavi političkim novinarstvom. Od tada je sustavno pratila, izvještavala, analizirala i komentirala političke procese, stranke, izbore na svim razinama, rad Sabora, Vlade i Ureda predsjednika za Glas Slavonije, Vjesnik, Media servis, Nacional, Poslovni dnevnik, neprofitni portal Forum.tm i Hinu, u svim novinarskim formama, od vijesti preko intervjua do kolumni.Predbilježite se na Parlametar bilten OVDJE i dobivajte na jednom mjestu sve važne informacije o tjednim raspravama sabora te temama kojima se bave!

Bartolović: Koga briga ako Zoran Milanović voli oblačiti čipkaste gaćice? 2
chevron-right