Premijer kao Djed Mraz dijeli darove iz proračunske vreće. Gleda se kalendar i već se bliži izborni čas

04. prosinca 2023.
Premijer kao Djed Mraz dijeli darove iz proračunske vreće. Gleda se kalendar i već se bliži izborni čas 1
Andrej Plenković, ilustracija (autor: HINA/ Gong)

"Najviše se laže u ljubavi, lovu i u predizbornoj kampanji", izjavio je svojedobno Winston Churchill koji je u dva navrata prošloga stoljeća služio kao premijer Ujedinjenog Kraljevstva. I sada, lako za ljubav i lov, to su naši mali, privatni, osobni uspjesi ili porazi, smijeh ili suze, koji ne utječu na osobito veliki broj ljudi.

No, kada je riječ o predizbornim kampanjama, pogotovo o laganju u predizbornim kampanjama, situacija se stubokom mijenja, jer o njima dobrim dijelom ovisi kakvu državu i društvo ćemo sami sebi namijeniti jednim potezom olovke, na što imamo pravo jednom u četiri godine.

Rok trajanja niti do Božića!?

Tom dinamikom, prema slovu Ustava i zakona, pozvani smo na birališta i dano nam je odlučiti želimo li biti moderno, progresivno, transparentno, inkluzivno, tolerantno, solidarno društvo i država ili ćemo pristati uz red zatvorenih, autoritarnih, nedemokratskih, iliberalnih, isključivih država. O tome je riječ i o tome smo kadri ispravno odlučiti samo ako smo naučili razlučivati istinu od laži u politici i političkim predizbornim kampanjama.

Nema tomu davno, pred samo koji mjesec, da je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković na novinarsko pitanje hoće li ovaj, 10. saziv parlamenta dočekati ljetnu stanku, uzvratio tek neugodnim smijuljenjem, bez konkretnog odgovora. Oni iskusniji, poznavatelji Jandrokovićeva lika i djela, a bogme i govora tijela, s vrlo visokom pouzdanošću mogu zaključiti da zastupnici u ovom mandatu ljetne stanke, koja se po Ustavu saziva 15. srpnja, neće vidjeti. Jer će do tada Sabor već biti raspušten.

Štoviše, mogao bi biti i puno, puno prije raspušten, sudi li se prema pojačanoj aktivnosti i sveprisutnošću vladajućih, a ponajprije premijera, kao i po financijskim darovima koje hrpimice dijeli iz proračunske vreće poput Djeda Mraza s Markova trga. Neke kuloarske priče idu čak toliko daleko pa zazivaju raspuštanje Sabora već na kraju izvjesne izvanredne sjednice Hrvatskog sabora 22. prosinca.

Lov na novinare po hodnicima Sabora

U tom bi slučaju Predsjednik Republike imao na raspolaganju da unutar 30 do 60 dana od raspuštanja odabere datum izbora, što bi značilo izlazak na izbore i prije ožujka. No, ta je opcija trenutačno u sferi bacanja graha i gledanja u staklenu kuglu, iako ravnopravno konkurira brojnim drugim datumima što se smucaju eterom. Pristojne i uređene zemlje barem godinu dana ranije znaju kada će na izbore. No, o tome drugom prilikom.

I sada, neovisno o tome, bili izbori za dva ili pet mjeseci, Sabor je postao već ozbiljno ratno poprište, a u strankama i među strankama slične provenijencije krenule su igre gladi s jednim ciljem – uloviti ulazno mjesto na listi na Sabor. Oporbene stranke sličnih svjetonazora zajednički jezik otežano nalaze, čime dodatno mrve političku scenu, umrtvljuju i demotiviraju birače, a HDZ-u donekle olakšavaju posao.

Malo koga više od zastupnika zanima njihov izvorni posao, rasprava i donošenje zakona i odluka nego plahutaju hodnicima u potrazi za novinarima ne bi li uhvatili koju sekundu u televizijskom ili radijskom programu ili koji redak u novinskom stupcu.

Inflacija zastupničkih presica

Ove sezone hit su press-konferencije pod nazivom "Dnevnopolitičke aktualnosti" što ne znači ništa  drugo nego da zastupnik nema ništa novo, vrijedno, važno, korisno za građane reći, predložiti, učiniti nego se samo želi slikati. I spremni su danima, unedogled ponavljati jedno te isto, uvjereni valjda da su mediji tu da odrađuju njihov PR.

U jeku je i predizborna kombinatorika. No, oporbenjaci se ovoga puta, barem za sada, ne priklanjaju oprobanom i provjerenom modelu široke fronte protiv HDZ-a, koja ih je dva puta dovela na vlast, nego se predizborno okupljaju po sitnim kružocima i koalicijicama koje ne ulijevaju osobito povjerenje.

Pogotovo skepsu potiču oni koji ne otklanjaju izričito mogućnost postizborne suradnje s onima dijametralno suprotnih stajališta i ideologije dođu li u poziciju sastavljanja vlast a uzmanjka koji glas za većinu. E, to bi bila već ozbiljna izborna prijevara birača, koja bi samo dodatno potaknula apstinenciju glasača.

Uvijek ti ostaje napisati knjigu

Na biračima je sada, dakle, procijeniti tko ih je u dosadašnjem radu najmanje lagao (jer se još nije rodio političar koji ne laže) i tko će to najmanje činiti u predizbornoj kampanji pa onda začepiti nos, zaokružiti stranku ili ime i nadati se da nisi promašio ceo fudbal.

Strankama slijedi makljaža oko ulaznih mjesta na listi. Pa ako neke od aktualnih i ne vidimo u idućem sazivu, imamo za njih utjehu u riječima bivšeg američkog predsjednika Ronalda Reagana: "Politika nije loša profesija. Ako uspijete, čekaju vas mnoge nagrade. Ako se osramotite, uvijek možete napisati knjigu." Za političare nikada nije loše-loše situacija.

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta Parlametar.hr, digitalne platforme Gonga za praćenje rada saborskih zastupnica i zastupnika. Intervjue i komentare piše iskusna saborska izvjestiteljica Sandra Bartolović.

Sandra Bartolović se od početka 1990-ih bavi političkim novinarstvom. Od tada je sustavno pratila, izvještavala, analizirala i komentirala političke procese, stranke, izbore na svim razinama, rad Sabora, Vlade i Ureda predsjednika za Glas Slavonije, Vjesnik, Media servis, Nacional, Poslovni dnevnik, neprofitni portal Forum.tm i Hinu, u svim novinarskim formama, od vijesti preko intervjua do kolumni.Predbilježite se na Parlametar bilten OVDJE i dobivajte na jednom mjestu sve važne informacije o tjednim raspravama sabora te temama kojima se bave!

Premijer kao Djed Mraz dijeli darove iz proračunske vreće. Gleda se kalendar i već se bliži izborni čas 2
chevron-right