Gong ponovno PING-a: Prijavite svoje istraživačke novinarske priče!

15. rujna 2023.
Gong ponovno PING-a: Prijavite svoje istraživačke novinarske priče! 1

PING (Podrška istraživačkom novinarstvu od Gonga) fond nastavlja podržavati istraživačko novinarstvo u službi javnog interesa te i ove godine raspisuje natječaj za novinarske priče.

Kako bi potaknuo istraživačko novinarstvo, koje predstavlja važan alat u borbi protiv političke korupcije i raskrinkavanja moćnika, Gong je tijekom 2023. godine putem PING fonda financijski podržao niz istraživačkih novinarskih radova - poput tekstova Hrvoja Šimičevića o slučajevima seksualnog zlostavljanja maloljetnica u Crkvi. Ponukane uspjehom prethodnog kruga podrške, Gong otvara prijave za drugi krug PING podrške, na kojeg se novinari i novinarke mogu prijaviti do 30. rujna 2023. godine!

Unatoč krizi novinarstva i tehnoloških promjena koje su smanjile prihode medija na tržištu, pritisaka oglašivača te netransparentnog financiranja medija proračunskim sredstvima, potrebno nam je što više istraživačkih novinarskih tekstova. Stoga Gong podržava istraživačko novinarstvo jer budnije i temeljitije od ostalih novinarskih formi nadzire odgovornost onih kojima su povjerene ovlasti i moć nad drugim ljudima i dobrima, razotkrivajući nepravilnosti i zloupotrebu na svim razinama moći, u svim područjima života.

U skladu s Gongovim strateškim ciljem borbe protiv korupcije, objavljujemo poziv za drugi krug financiranja novinarskih istraživačkih radova u iznosu od 650 do 1.300 eura. O odobrenju projekta i dodjelama potpora odlučuje četveročlano povjerenstvo, u čijem se sastavu nalaze Slavica Lukić, Tena Perišin, Dario Špelić i Oriana Ivković Novokmet. 

Tko se sve može prijaviti?

Prijave tema radova za elektroničke publikacije otvorene su za novinare i novinarke te studente i studentice novinarstva. Moguće je prijaviti projektni prijedlog i kao tim, ali samo uz definiranje voditeljice tima, koja je odgovorna za realizaciju projekta.

Kako se prijaviti?

Prijaviti se možete ispunjavanjem online formulara, koji je dostupan OVDJE.

Do kada traju prijave?

Poziv na natječaj raspisuje se 15. rujna, a ideje za financiranje projekata primaju se putem online formulara do 30. rujna

Rezultati

Imena autorica i autora tri rada koje ćemo podržati, objavit ćemo do kraja listopada 2023. godine na Gong i PING web stranici.  

Objava istraživačkih novinarskih priča

Financirani radovi će biti objavljeni na stranicama Gonga i PING-a. Novinare i novinarke, čiji su radovi financijski podržani, ohrabruje se da ponude svoje radove, kada budu završeni i uređeni, mediju u kojem rade ili s kojim surađuju.

PING je nastao u sklopu Programa Europske unije “Europa za građane, jednakost, prava i vrijednosti (CERV)”, čiji je nositelj Gong. Ovaj program ima za cilj zaštititi i promicati prava i vrijednosti sadržane u Ugovorima EU-a i Povelji o temeljnim pravima, posebice podupiranjem organizacija civilnog društva aktivnih na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i transnacionalnoj razini.

Gong ponovno PING-a: Prijavite svoje istraživačke novinarske priče! 2
Gong ponovno PING-a: Prijavite svoje istraživačke novinarske priče! 3
chevron-right