Predsjednica odbora Sabora koji nikad ne prenosi sjednice uživo, nije ispunila obećano o dnevnom redu

28. lipnja 2023.
Predsjednica odbora Sabora koji nikad ne prenosi sjednice uživo, nije ispunila obećano o dnevnom redu 1
Marija Jelkovac, izvor: Hrvatski sabor/Gong

Marija Jelkovac nije ispunila obećanje da će se na Odboru za zakonodavstvo, čija je predsjednica, raspraviti da li da se sjednice ovog radnog tijela prenose uživo preko YouTube kanala Sabora. Njeno obećanje s prethodne sjednice odbora javno je dostupno na videosnimci.

Gongov Parlametar podijelio je prije devet dana snimku sa sjednice koju je snimala Katarina Peović, inače potpredsjednica Odbora za zakonodavstvo, gdje se vidi i čuje da Jelkovac na 110. sjednici odbora kaže: "Mogu to staviti na raspravu na sljedećoj sjednici, pa ćemo se dogovoriti kad nas bude više, pa to možemo raspraviti."

Na dnevnom redu danas održane 111. sjednice, međutim, od dvije točke niti jedna se nije odnosila na otvaranje sjednica odbora građankama i građanima videoprijenosom uživo.

Na prethodnoj sjednici Odbor za zakonodavstvo ovu temu je spomenula Peović, na što je Jelkovac potvrdila da je nešto ranije primila Gongov upit o tome zašto ovaj odbor od 104 sjednice nije uživo preko YouTube kanala Hrvatskog sabora prenio niti jednu jedinu. Jelkovac je tada negirala da je po tim pokazateljima ovo radno tijelo, jedno od najvažnijih za rad Sabora, najlošije od svih odbora institucije koja je nositelj zakonodavne vlasti u Republici Hrvatskoj.

Gongova analiza, međutim, na osnovi podataka Hrvatskog sabora zaključno s datumom 12. svibnja 2023. godine pokazuje da u ovom sazivu Sabora Odbor za zakonodavstvo ima najviše sjednica, a da Marija Jelkovac kao predsjednica odbora istodobno nije osigurala prijenos sa zasjedanja s niti jedne od njih, što je najlošiji rezultat otvorenosti nekog od radnih tijela Sabora.

Gong već godinama traži dosljedno otvaranje sjednica radnih tijela Sabora, između ostalog, i videoprijenosima njihovih sjednica i potiče zastupnice i zastupnike, posebno one koji vode radna tijela, na osiguravanje videoprijenosa sa sjednica.

Prema podacima dostupnima na portalu Hrvatskog sabora, Odbor za zakonodavstvo zasjeda skoro isključivo u dvoranama koje su tehnički opremljene za videoprijenos sjednica uživo, čime sužava mogućnost videoprijenosa drugim odborima.

Gong je u analizi utvrdio nagli pad broja videoprijenosa sjednica odbora u Saboru u 2023. godini u odnosu na razdoblje od 2020. naovamo. Gong poziva predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića da pomogne u otvaranju Sabora javnosti i na ovaj način, posebno imajući u vidu da je on osobno u svibnju 2021. sudjelovao na Konferenciji predsjednika parlamenata EU-a na kojoj je donesen niz zaključaka o korištenju modernih tehnologija za poboljšanje međuparlamentarne suradnje u EU-u i za poboljšanje rada parlamenata, pa i otvaranjem parlamenata videoprijenosima sjednica

Predsjednica odbora Sabora koji nikad ne prenosi sjednice uživo, nije ispunila obećano o dnevnom redu 2
Predsjednica odbora Sabora koji nikad ne prenosi sjednice uživo, nije ispunila obećano o dnevnom redu 3
chevron-right