Gong upozorio Venecijansku komisiju na netransparentno i nestručno izrađen Zakon o izbornim jedinicama

06. lipnja 2023.
Gong upozorio Venecijansku komisiju na netransparentno i nestručno izrađen Zakon o izbornim jedinicama 1
Foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

Gong je uputio dopis Venecijanskoj komisiji vezano za novi Zakon o izbornim jedinicima koji je izrađen na netransparentan i isključiv način te takav upućen u javno savjetovanje. Uloga je Venecijanske komisije, savjetodavnog tijela Vijeća Europe, pružanje pravnih savjeta državama članicama te pomoć državama koje žele uskladiti svoje pravne i institucionalne strukture s europskim standardima i međunarodnim iskustvom u područjima demokracije, ljudskih prava i vladavine prava.

Vlada Republike Hrvatske na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem 25. svibnja 2023. usvojila i u javno savjetovanje uputila prijedlog novog Zakona o izbornim jedinicama. Taj prijedlog je u više svojih aspekata suprotan dobroj praksi i preporukama Venecijanske komisije. Prvo, sam proces izrade ovog važnog izbornog zakona bio je netransparentan, isključiv i proveden bez ikakvih konzultacija sa stručnom javnosti. Prema pisanju medija, izrađivala ga je grupa političara iz vladajuće stranke, HDZ-a, dok predstavnici struke, ustavni pravnici i politolozi, te stranke iz opozicije nisu uopće bili konzultirani. Pri tom je premijer Plenković isključivanje stručnjaka pokušao opravdati njihovim etiketiranjem kao pripadnika suprostavljenih političkih opcija. Oko svega toga je Gong javno reagirao na konferenciji za medije.

Drugo, smatramo da je Vladin prijedlog izbornih jedinica neustavan jer se temelji na nevjerodostojnom registru birača, koji je, kada ga se usporedi s rezultatima popisa stanovništva iz 2021. godine, prenapuhan za oko 500.000 osoba. Ustavni sud upozorio je zakonodavca u svojoj odluci od 7. veljače 2023. kako Registar birača mora pružati vjerodostojne podatke, no vladajući su ignorirali to upozorenje te je prema takvom nevjerodostojnom registru napravljen prijedlog zakona i raspodjela mandata po izbornim jednicima.

Treće, predložene izborne jedinice dodatno su fragmentirane i nelogično povezuju geografske i teritorijalne cijeline, a neke jedinice čak imaju i neprihvatljiv teritorijalni diskontinuitet.

Još je Venecijanska komisija u svom mišljenju iz 2007. upozorila Republiku Hrvatsku na nedostatke u sustavu ustrojavanja registra birača i probleme s fiktivnim prebivalištima.  

Vlada RH propustila je priliku inicirati raspravu o  ozbiljnoj i održivoj izbornoj reformi kojom je mogla trajno kvalitetno urediti izborne jedinice. Štoviše, predloženim modelom širom je otvorila vrata stalnom političkom prekrajanju granica prije svakih izbora, uslijed demografskih promjena. Naime, u prijedlogu zakona o izbornim jedinicama, delimitacijski postupak povjeren je političkom tijelu, Ministarstvu uprave, umjesto nezavisnom tijelu. 

Gong upozorio Venecijansku komisiju na netransparentno i nestručno izrađen Zakon o izbornim jedinicama 2
chevron-right