Novinarstvo u svijetu AI tehnologije: Održana radionica “Dezinformacije i novinarstvo”

10. svibnja 2023.
Novinarstvo u svijetu AI tehnologije: Održana radionica “Dezinformacije i novinarstvo” 1

Novinarstvo je ključan akter u pogledu zalaganja za javni interes, a ono što ga razlikuje od svih ostalih aktera, pa tako i AI tehnologije, jest sposobnost pružanja značenja i konteksta kakofoniji informacija s kojima se kao građani i građanke svakodnevno suočavamo - zaključak je Gongove radionice “Dezinformacije i novinarstvo", koju su Dražen Hoffmann i Matej Mikašinović-Komšo održali na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu za studente i studentice novinarstva tijekom travnja i svibnja.

Kroz četiri susreta na kolegiju “Data-driven Strategic Journalism” izv. prof. dr. sc. Marijane Grbeše se studentima predočila situacija u kojoj se novinarstvo trenutačno nalazi, izazovi i prijetnje s kojima se suočava, ali i budućnost koju AI tehnologija nagovješćuje za novinarstvo. 

Naime, porast dezinformacija, gubitak autoriteta i povjerenja u institucije, raspadanje prostora za zajednički dijalog te dominacija digitalnih platformi su sve čimbenici koji prate strukturalnu krizu novinarstva. U njoj je novinarstvo kao profesija ugroženo od gubitkom vjerodostojnosti i povjerenja u očima javnosti, pretjeranim oslanjanjem na metriku i podatke, rastućim pritiskom oglašivača, utjecajem politike, padom profesionalnih standarda i rastom kognitivnog opterećenja publike.

Time je otvoren prostor za pojavu novih aktera, koji nastoje preuzeti ulogu novinarstva u pogledu pružanja informacija, posebice u digitalnom prostoru. Međutim, takvi akteri nemaju u fokusu javni interes, već isključivo ostvarivanje profita te širenje dezinformacija i teorija zavjera, zbog čega je medijska pismenost bitnija nego ikada. 

Konačno, s naglim je dolaskom AI tehnologije kriza novinarstva postala još kompleksnija, jer sada svatko može brzo i jeftino stvarati AI generirani novinarski sadržaj, radi lakog profita. U isto vrijeme su građanke suočene s potrebom da savladaju nove vještine razlikovanja kvalitetnog novinarstva od lažnog i nekvalitetnog AI novinarstva. 

Osim upoznavanja studentica s ovim prijetnjama, također je proveden niz praktičnih vježbi i zadataka, kroz koje se studentima potaknulo da razmišljaju kako koristiti postojeće vještine, znanja i tehnologije, pa tako i AI tehnologiju, za suočavanje sa spomenutim izazovima te održavanje kvalitetnog i odgovornog novinarstva.

Novinarstvo u svijetu AI tehnologije: Održana radionica “Dezinformacije i novinarstvo” 2
Novinarstvo u svijetu AI tehnologije: Održana radionica “Dezinformacije i novinarstvo” 3
Novinarstvo u svijetu AI tehnologije: Održana radionica “Dezinformacije i novinarstvo” 4
Novinarstvo u svijetu AI tehnologije: Održana radionica “Dezinformacije i novinarstvo” 5
Novinarstvo u svijetu AI tehnologije: Održana radionica “Dezinformacije i novinarstvo” 6
Novinarstvo u svijetu AI tehnologije: Održana radionica “Dezinformacije i novinarstvo” 7
chevron-right