Mladi u volonterskim akcijama za svoje lokalne sredine

16. ožujka 2023.
Mladi u volonterskim akcijama za svoje lokalne sredine 1

U okviru EU poziva "Jačanje kapaciteta OCD-a" za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice udruga, u sklopu VolonterIKS 2021. projekta volonterke i volonteri su održali tri volonterske akcije u Sisku, Petrinji i Glini.

Volonterske akcije završni su dio volonterskog programa održanog u veljači 2023. godine gdje su volonterke i volonteri zajednički isplanirali i samostalno organizirali informativno - edukativne radionice za više razrede osnovnih škola u Petrinji, Sisku i Glini kako bi pojačali spremnost i otpornost u okolnostima prirodne katastrofe te usvojile znanja i vještine “kako se ponašati i kome se obratiti u kriznim trenutcima”. 

Volonterke u Petrinji, u prostoru Udruge “IKS” i Sisku, u Klubu mladih “SKWHAT” organizirale su predavanja za učenice i učenike osnovnih škola Dragutina Tadijanovića u Petrinji te Viktorovac u Sisku o postupanju u kriznim situacijama zajedno sa predstavnicima Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), Stožerom civilne zaštite i Javno vatrogasne postrojbe.  Nakon predavanja, predstavnici službi održali su praktični dio upoznavanja s opremom za krizne situacije.

Osnovnoškolci su imali priliku saznati više kako se navedene službe aktiviraju te koji im je djelokrug rada, kao i kako pomoći stanovništvu u uvjetima prirodnih katastrofa. Također, doznali su i kako je moguće stupiti u članstvo, odnosno volontirati kako bi dali svoj doprinos djelovanju ovih službi. 

Treća volonterska akcija održana je u Osnovnoj školi Glina s učenicama i učenicima  četvrtih razreda gdje su mlade volonterke i volonteri uspješno održali radionicu o kriznim situacijama.

Aktivnosti projekta VolonterIKS 2021. usmjerene su na razvijanje kapaciteta OCD-a za sigurno volontiranje i razvoj lokalne zajednice s ciljem suradnje sa snagama civilne zaštite i lokalnim vlastima kako bi se stvorio sinergijski učinak na području Sisačko-moslavačke županije. Kroz ovaj projekt, udruge se nastoje međusobno podržati i ojačati kapacitete te što djelotvornije odgovoriti na potrebe potresom pogođene lokalne zajednice, koja, uslijed novonastalih događaja, traži dodatnu volontersku pomoć.

Mladi u volonterskim akcijama za svoje lokalne sredine 2
Mladi u volonterskim akcijama za svoje lokalne sredine 3
Mladi u volonterskim akcijama za svoje lokalne sredine 4

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Gonga.

Mladi u volonterskim akcijama za svoje lokalne sredine 5
Mladi u volonterskim akcijama za svoje lokalne sredine 6
chevron-right