Prijavi se na Gongov trening „Osvijesti populizam“!

13. ožujka 2023.
Prijavi se na Gongov trening „Osvijesti populizam“! 1
Kurs za Gong

(Meta)ideologija, strategija političke mobilizacije ili komunikacijski stil? Što je populizam? Raskrinkaj populizam sudjelovanjem na Gongovom treningu.

Populizam se vodi idejom da su svi političari korumpirani i loši, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadaju. Desetljeće unazad, populističke ideje jačaju širom svijeta i postaju prijetnja mainstream političkim strankama. Smatra se fenomenom, novim načinom funkcioniranja politike, a među sobom se populizmi razlikuju u tome koga prepoznaju i koga okrivljuju kao „štetne Druge“. Populizam u tom smislu može biti lijevi i desni, ali i centristički. Populističke političke opcije zadobivaju dosad neviđeni uspjeh, a neki to smatraju sistemskom prijetnjom demokraciji kakvu poznajemo.  

Na treningu se upoznajemo s obilježjima, ponašanjima, ali i posljedicama populističkih pokreta i retorika, ali i propitujemo gdje leži stvarna moć. Odrogaramo na pitanja: Jesu li populisti “dobre vile” koje žele “vratiti narodu otuđenu politiku” i pripadajuće pravo naroda da odlučuje o svim važnim političkim pitanjima ili je sve to samo dobro razrađena marketinška strategija koju koriste politički lideri u pridobivanju političke moći? Što je populistička retorika a što naša zbilja? Jesu li “korumpirane i nesposobne” političke elite isključivi krivci za generalno loše stanje? Što to znači za nas kao građane i građanke, a što za političke zajednice u kojima živimo i živjet ćemo u budućnosti? Postoje li dobre i loše strane populizma i kakva to budućnost čeka populizam?

Teme obuhvaćene ovim Gongovim treningom su populizam kao sve prisutnija karakteristika suvremenih demokracija, što on sve podrazumijeva i kako ga prepoznati. Teme treninga su celebrity populizam, populizam u medijma i medijski populizam, uloga digitalnih medija u usponu populističkih aktera.

Cilj treninga je da sudionici i sudionice razumiju uloge populizma u funkcioniranju suvremenih društava, da znaju prepoznati  populističke aktere i celebrity populizam, populizam u medijima, ali i medijski populizam.

AUTORI_CE I IZVODITELJI_CE PROGRAMA: 

Prof. dr. sc. Berto Šalaj, Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu

Izv. prof. dr. sc. Marijana Grbeša-Zenzerović, Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu

Doc. dr. sc. Gabrijela Kišiček, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Lucija Dumančić Jovanović, Damira Brunac – koordinatorice razvoja i provedbe Gongovih aktivnosti namijenjenih razvoju građanske pismenosti

Trening će se održati 14. travnja 2023. u Zagrebu.

Sudjelovanje je za sve sudionike_ice besplatno. Ako živite izvan Zagreba i Zagrebačke županije, Gong Vam može osigurati smještaj u vrijeme trajanja treninga i refundirati nastale putne troškove (preferiramo javni prijevoz).

Ukupno trajanje treninga je 7 sati, a sve sudionice i sudionici dobivaju Gongovu potvrdu o sudjelovanju. 

Za prijavu na trening ispunite prijavnicu klikom ovdje.

Ako imate kakvo dodatno pitanje o edukacijskim programima, slobodno nas kontirajte putem elektroničke pošte: edu@gong.hr ili pozivom Luciji Dumančić Jovanović ili Damiri Brunac na br. telefona: 01/4825 444, 095/43 22 134

Prijavi se na Gongov trening „Osvijesti populizam“! 2
Prijavi se na Gongov trening „Osvijesti populizam“! 3
chevron-right