Građanke će glasati! Ministarstvo pravosuđa ipak nije uspjelo ugasiti referendum u Pokupskom

06. veljače 2023.
Građanke će glasati! Ministarstvo pravosuđa ipak nije uspjelo ugasiti referendum u Pokupskom 1
Kurs za Gong

Još jedan lokalni referendum održat će se u uvjetima vrlo restriktivne regulative. Nakon što ga je Ministarstvo dva puta zabranjivalo, a Visoki upravni sud ukinuo njihove odluke, referendum u Pokupskom ipak će se održati ove nedjelje.

U nedjelju, 12. veljače, održat će se referendum u općini Pokupsko o (pre)imenovanju ulica na tom području. Naime, HDZ-ova većina u općinskom vijeću 2020. donijela je odluku o preimenovanju ulica na području općine kako bi se riješio problem kuća bez adrese i kućnog broja. Premda se radi o manjem broju takvih kuća u pojedinim selima i naseljima, odluka o preimenovanju odnosi se na većinu naselja te općine i, kako navode iz građanske inicijative “Odlučimo sami”, koja je pokrenula referendum, donijet će znatne financijske troškove promjene dokumenata svim stanovnicima, zbog čega su se odlučili pokrenuti referendum.

Iz inicijative su naglasili kako je sam proces donošenja Odluke o promjeni imena ulica od početka bio netransparentan, jer nisu svi članovi mjesnih odbora dobili pozive na sastanak niti je prijedlog predstavljen mještanima. Općina je stanovnike informirala na općinskim službenim stranicama i provela online javno savjetovanje. Međutim, u desetak ruralnih općinskih naselja na koje se odnosi Odluka, uglavnom živi starije stanovništvo koje ne koristi ili se ne informira putem interneta.

U ljeto 2021. građanke i građani Pokupskog okupili su se u inicijativu “Odlučimo sami”, koja je organizirala prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma (20% birača općine Pokupsko) kako ne bi došlo do promjene imena ulica. Unatoč tome što su “Odlučimo sami” prikupili dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma, nadležno Ministarstvo u studenom iste godine donijelo je odluku da referendumsko pitanje nije u skladu sa zakonom te je Inicijativa podigla upravnu tužbu protiv odluke Ministarstva.

U siječnju 2022. Visoki upravni sud je u presudi prihvatio tužbu, ukinuo odluku Ministarstva kao nezakonitu i potvrdio referendumsko pitanje. No nakon što je slučaj vraćen Ministarstvu, ono se umjesto da ispoštuje obvezujuću odluku suda, odlučilo ponovno donijeti istu odluku i odbiti zahtjev referendumske inicijative.

Inicijativa je podigla drugu tužbu, te je u studenom 2022. Visoki upravni sud po drugi puta ukinuo odluku Ministarstva. Sud je istaknuo kako se Ministarstvo poslužilo “pravnom akrobatikom” kako bi građanima otežalo ili čak onemogućilo održavanje lokalnog referenduma, te da je zloupotrebljeno pravo kako bi se onemogućila volja birača na lokalnoj razini. Sud je čak osobno upozorio ministra Malenicu da zbog neizvršavanja pravomoćne presude kao odgovorna osoba u Ministarstvu riskira novčanu kaznu.

U dvije i pol godine od donošenja Odluke o imenovanju ulica, jedino što je u ovoj priči bilo na čekanju je (iskazivanje) volje stanovnika Pokupskog. Građani i građanke će u nedjelju napokon moći odlučiti žele li da se u njihovom mjestu mijenjaju nazivi ulica. Odluka koja će se donijeti je obvezujuća, no promjena imena ulica je već u tijeku, dio stanovnika bio je primoran promijeniti osobne i druge dokumente i za pretpostaviti je da oni neće biti za poništavanje sadašnjeg stanja s imenovanjem. Nedjeljni referendum pokazat će je li organizirani napor HDZ-a u odugovlačenju i administrativnom pritisku na referendumsku inicijativu urodio plodom. 
Proces pokretanja lokalnog referendum je sam po sebi prerestriktivan, a čak ga ni najavljene izmjene referendumskog zakonodavstva pretjerano ne olakšavaju. Trenutno je u Hrvatskoj teže pokrenuti lokalni nego državni referendum, jer je za raspisivanje lokalnog referendum potrebno prikupiti 20% potpisa birača, a na državnom 10%. Kako bi referendum bio valjan izjašnjavanju treba pristupiti većina (kvorum izlaska birača 50%+1 glas) od ukupnog broja birača općine, grada ili županije, što nije slučaj s državnim referendumom za koji nije propisan kvorum izlaska. Nažalost ni najavljene izmjene referendumskog zakonodavstva pretjerano ne olakšavaju, jer će i dalje biti propisan kvorum izlaska, po novome jedna trećina birača i biračica.

Građanke će glasati! Ministarstvo pravosuđa ipak nije uspjelo ugasiti referendum u Pokupskom 2
chevron-right