Ako ne uspostavimo učinkovite mehanizme protiv korupcije, ostavljamo joj prostor da opstaje

19. prosinca 2022.
Ako ne uspostavimo učinkovite mehanizme protiv korupcije, ostavljamo joj prostor da opstaje 1

Gong je u petak, 16. prosinca, u Zagrebu održao jednodnevni antikorupcijski trening za sve građanke i građane zainteresirane za teme klijentelizma, institucionalne korupcije, kaznene i političke odgovornosti za korupciju, prava na pristup informacijama, watchdog uloge civilnog društva i ostalih povezanih tema.
Cilj unaprijeđenog antikorupcijskog modula bio je produbiti razumijevanje uzroka i posljedica korupcije kao političke, ali i svakodnevne prakse u životima pojedinaca te pružiti uvid u pravo na pristup informacijama i druge alate za borbu protiv korupcije koji su na raspolaganju građanima i građankama.

Nakon uvodnih riječi i razmjene osobnih iskustava, izv. prof. dr. sc. Sunčanu Roksandić s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu upoznala nas je s međunarodnim kaznenopravnim okvirom za borbu protiv korupcije, predstavivši ključne pojmove i razvoj pravnih normi prema što učinkovitijim odgovorima na korupciju. Dražen Hoffman i Damira Brunac iz Gonga predstavili su ovogodišnji Indeks percepcije korupcije i kroz praktičnu vježbu preispitali prevladavajuće kriterije razlikovanja sitne i sistemske korupcije. Nastavljajući potaknutu raspravu, izv. prof. dr. sc. Dario Čepo s odsjeka za sociologiju FFZG-a preciznije je definirao sitnu korupciju, različite tipove političke kulture i ulogu neovisnih političkih institucija u političkom sustavu. O problemima i važnosti medijskog razotkrivanja korupcije govorila je istraživačka novinarka Đurđica Klancir, koja se osvrnula na utjecaj političkih i ekonomskih centara moći na izvještavanje o korupciji.

Za kraj smo se osvrnuli na watchdog ulogu civilnog društva i Gongova iskustva u borbi protiv korupcije, analizirajući konkretne primjere utjecaja na zakonodavstvo i poslovnih dogovora protiv javnog interesa. Osvijestivši brojne prijetnje demokratskim institucijama, podsjetili smo se na nužnost kontinuiranog razvoja učinkovitih mehanizama borbe protiv korupcije.

Ako ne uspostavimo učinkovite mehanizme protiv korupcije, ostavljamo joj prostor da opstaje 2
Ako ne uspostavimo učinkovite mehanizme protiv korupcije, ostavljamo joj prostor da opstaje 3
Ako ne uspostavimo učinkovite mehanizme protiv korupcije, ostavljamo joj prostor da opstaje 4
Ako ne uspostavimo učinkovite mehanizme protiv korupcije, ostavljamo joj prostor da opstaje 5
Ako ne uspostavimo učinkovite mehanizme protiv korupcije, ostavljamo joj prostor da opstaje 6
Ako ne uspostavimo učinkovite mehanizme protiv korupcije, ostavljamo joj prostor da opstaje 7
Ako ne uspostavimo učinkovite mehanizme protiv korupcije, ostavljamo joj prostor da opstaje 8
Ako ne uspostavimo učinkovite mehanizme protiv korupcije, ostavljamo joj prostor da opstaje 9
Ako ne uspostavimo učinkovite mehanizme protiv korupcije, ostavljamo joj prostor da opstaje 10
chevron-right